ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Γ. Γεωργαντάς: Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 40άρηδες εντός Μαΐου

Γ. Γεωργαντάς: Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 40άρηδες εντός Μαΐου

Όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμα για τους 40άρηδες εντός των επόμενων 15 ημερών, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ενώ αναφερόμενος στα προνόμια για τους εμβολιασμένους σημείωσε πως αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση.

Ο Γ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών τονίζοντας ότι τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105 χιλ. ημερησίως.

Τι θα γίνει με νησιά και άτομα με κινητικά προβλήματα

Για τα νησιά, σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν κινητά συνεργεία, με βάση το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία. Όπως τόνισε, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσουν διαδικασίες για όλα τα υπόλοιπα πλην της Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν 700.000 εμβολιασμοί εντός του Ιουνίου, σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός: «Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και τη συνδρομή και των ιδιωτικών δομών υγείας, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Ήδη έχει ανοίξει πλατφόρμα, στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Έτσι, «θα αυξήσουμε κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, παγκοσμίως», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι 1,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ οι μισοί, περίπου 800.000 έχουν ζητήσει να εκτυπωθεί και η βεβαίωση εμβολιασμού για να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα.

Το προνόμια των εμβολιασμένων

Ερωτηθείς για τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο Γ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση».

«Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο και άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια.

«Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.