Γ.Γ. ΝΑΤΟ: «Να επανεξετάσει η Βρετανία τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G»

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: «Να επανεξετάσει η Βρετανία τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα πως η Δύση δεν μπορεί να αδιαφορεί για την άνοδο της Κίνας και κατά συνέπεια η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει τον ρόλο που θα παίξει η Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά της.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Κίνα πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Δύση με διάφορους τρόπους – στον Αρκτικό κύκλο, στον κυβερνοχώρο και σε υποδομές μεγάλης σημασίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

«Πιστεύω ότι η βρετανική κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα δίκτυά της με τρόπο που θα τα προστατεύει και θα διασφαλίζει ότι είναι ασφαλή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC. «Επομένως θεωρώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεώρησης των σχέσεων της Βρετανίας με την Κίνα το βρετανικό Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο αναλύει τις επιπτώσεις των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων στην απόφαση της Βρετανίας στις αρχές του έτους να επιτρέψει στην Huawei να έχει ρόλο στη δημιουργία των δικτύων 5G της χώρας.

Ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού, οι διαφωνίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και ο θυμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, αναγκάζουν την Βρετανία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

«Δεν πρόκειται το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά η Κίνα μας πλησιάζει πολύ και θα πρέπει να υπάρχει κάποια αντίδραση», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.