Γ. Φλωρίδης: Ήρθε η ώρα του πιο «νέου» Ποινικού Κώδικα

Γ. Φλωρίδης: Ήρθε η ώρα του πιο «νέου» Ποινικού Κώδικα

Με ανάρτησή του ο Γιώργος Φλωρίδης επισημαίνει ότι και στον νέο ποινικό κώδικα, όπως και σε αυτόν που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα της απιστίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος απαιτεί έγκληση και δεν διώκεται αυτεπάγγελτα, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα του πιο «νέου» Ποινικού Κώδικα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης στην ανάρτησή του σημειώνει ότι κάποιοι διωκόμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος διαμαρτυρήθηκαν και οι διαμαρτυρίες τους έπιασαν, τουλάχιστον προσώρας, τόπο. Προσθέτει, μάλιστα, πως με το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση, αντί να διορθώνονται τα "ημαρτημένα" του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνονται. 

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως και πριν έτσι και τώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μένει να δούμε αν επί ματαίω, όπως και πριν», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γ. Φλωρίδης. 

Αναλυτικά ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρει τα εξής:

«Ήρθε η ώρα του πιο "νέου" Ποινικού Κώδικα.

Επί δεκαετίες, όσοι σπουδάσαμε τη νομική επιστήμη μαθαίναμε ότι οι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να υποβάλλει κάποιος έγκληση.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο του Ποινικό Κώδικα αυτό ανατράπηκε.

Με το άρθρο 386 του ΠΚ η απάτη σε βαθμό κακουργήματος χρειάζεται πλέον έγκληση του παθόντα.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι για όλες τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που εκκρεμούν, πρέπει να αναζητηθούν οι παθόντες για να υποβάλουν εγκλήσεις. Διαφορετικά οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Η χαρά των απατεώνων, προφανώς, απερίγραπτη.

Οι νέοι κυβερνώντες, φαίνεται ότι εζήλωσαν τη δόξα των προκατόχων τους.

Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση, αντί να διορθώσουν τα "ημαρτημένα" του ΣΥΡΙΖΑ, τα επεκτείνουν.

Έτσι, ορίζουν ότι και στις περιπτώσεις του αδικήματος της απιστίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος (άρθρο 390 ΠΚ), απαιτείται έγκληση. Από ποιούς άραγε;

Φαίνεται, ότι κάποιοι διωκόμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος διαμαρτυρήθηκαν: "Γιατί μόνο τους απατεώνες και όχι εμάς;".

Και οι διαμαρτυρίες τους έπιασαν, τουλάχιστον προσώρας, τόπο.

Η νέα κυβέρνηση τους "δικαιώνει". Κάνει κάτι που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το τόλμησε.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως και πριν έτσι και τώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μένει να δούμε αν επί ματαίω, όπως και πριν...»