Γ. Βρούτσης: Σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας

Γ. Βρούτσης: Σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας

Νέες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του προγράμματος επισιτιστική βοήθεια σε οικογένειες και ωφελουμένους που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας για την περίοδο 2021 -2027 πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 - που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου - βοήθησε 250.000 οικογένειες και 400.000 ωφελούμενους.

Μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα.

Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του.  Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες. 

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών) 

Ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλη Βαβουγυιό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ για την πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) του οποίου το ΕΙΕΑΔ έχει την διαχειριστική ευθύνη. 

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΤΕΒΑ, του οποίου σημειωτέον η διαχείριση ανατέθηκε στο ΕΙΕΑΔ το 2014 επί της προηγούμενης θητείας του κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση  τόσο για τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται σε σχέση με την πανδημική κρίση (διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας), όσο και για την πορεία του προγράμματος πανελλαδικά, όπου 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους  (άτομα ακραίας φτώχειας) λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.  

Ο υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ,  να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων,  ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. €. Το ΤΕΒΑ, τα στελέχη του μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το εποπτεύουν, επιτελούν σημαντικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, για την καταπολέμηση της φτώχειας, δήλωσε ο υπουργός. 

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων είναι παράλληλα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο δημιουργήθηκε στο υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά και δικής μου θητείας και, πρόσφατα, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, κατοχυρώθηκε συνταγματικά» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ΤΕΒΑ είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών του, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.