Γ.Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε όσους έχουν εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας

Γ.Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε όσους έχουν εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας

Πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ, σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Επίσης γνωστοποίησε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι υπέγραψε υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, μέσα στην οποία ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες και γι' αυτούς που παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά και, συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις εκείνες που «καλούν και πάλι τους εργαζόμενους να δουλέψουν, ενώ έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας. 

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο» διευκρίνισε, αναφορικά, ενώ αναφορικά με καταγγελίες για επιχειρήσεις ή εργοδότες που ζήτησαν από εργαζόμενους μέρος του βοηθήματος των 800 ευρώ, ο Γ. Βρούτσης είπε πως θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο ποινών του υπουργείου Εργασίας που φτιάχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση σταθμίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το μέγεθος της κρίσης και εξετάζει την πιθανή επέκταση των μέτρων προστασίας εργαζόμενων και επιχειρήσεων και τον Μάιο, για τους δικαιούχους. Εξήγησε πως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υποστηρίζουν τα μέτρα ελάφρυνσης είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα και έγιναν σε «χρόνο μηδέν».

Ο Γ. Βρούτσης είπε πως άμεσα θα δημοσιευθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας η οποία θα διευκρινιστεί ο τρόπος πληρωμής, η δυνατότητα διορθώσεων στα έντυπα που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, όπως και η επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού ως τις 24 Απριλίου, για όλους τους γονείς.

Αναφερόμενος στην ανεργία, παραδέχθηκε πως η προγραμματισμένη αποκλιμάκωση της ανεργίας για φέτος δεν θα συμβεί, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Όπως είπε, οι απολύσεις μέχρι τώρα, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, είναι του ίδιου επιπέδου με τα προηγούμενα χρόνια για τον Μάρτιο, αλλά δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Δήλωσε πως τα μέτρα της κυβέρνησης συγκράτησαν τις απολύσεις τον μήνα αυτό και το ίδιο θα επιχειρηθεί για τον Απρίλιο.