Γ. Βρούτσης: Η «ΕΡΓΑΝΗ» αποδεικνύει τα ψέματα της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας

Γ. Βρούτσης: Η «ΕΡΓΑΝΗ» αποδεικνύει τα ψέματα της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας

Αποκαρδιωτική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, παραθέτοντας τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Ιούλιο που, όπως ισχυρίζεται, διαψεύδει πλήρως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι αποκαρδιωτική.

Η "ΕΡΓΑΝΗ" μηνός Ιουλίου, εκθέτει και διαψεύδει τους "πανηγυρισμούς" του κ. Τσίπρα και της Υπουργού Εργασίας, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η "ασθενική" αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατεξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών, καθώς και στην αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης. Εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία του μηνός Ιουλίου αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζόμενων, τους φτωχούς εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

  1. Οι δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολογήτου - από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο - σε συνδυασμό με την εξοντωτική αύξηση των φόρων - άμεσων και έμμεσων- οδηγούν σε απώλεια πάνω από δυο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.
  2. Σύμφωνα με την "ΕΡΓΑΝΗ", το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. (σχήμα 1).

Επιπλέον, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Ιουλίου 2017 του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των ροών μισθωτής απασχόλησης που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα - κάτι που δεν υποτιμούμε - οφείλεται κατεξοχήν στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και δεν επιβεβαιώνει δυστυχώς σταθερή αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, το θετικό αποτέλεσμα 7.242 θέσεων του Ιουλίου 2017, υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου περσινού Ιουλίου 2016 που ανέρχονταν σε 19.281 θέσεις  (Σχήμα 2).

Η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σε συνδυασμό με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει την αγορά εργασίας σε τέλμα και τους εργαζόμενους και τους ανέργους σε απόγνωση».

 

Διαβάστε ακόμη: 

- ΕΡΓΑΝΗ: Αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο