7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Γ. Αμυράς: Επένδυση στρατηγικής σημασίας τα αιολικά πάρκα στην Ν. Εύβοια

Γ. Αμυράς: Επένδυση στρατηγικής σημασίας τα αιολικά πάρκα στην Ν. Εύβοια

«Η απολιγνιτοποίηση και η αποανθρακοποίηση της οικονομίας αποτελεί ύψιστη, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλουμε το μείγμα της καθαρής ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος να ανέλθει πολύ ψηλά και είμαστε άλλωστε πολύ μπροστά και από τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με τα 8 αιολικά πάρκα στην Εύβοια.

   Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική επένδυση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς εκπτώσεις, σύμφωνα με τους «τους σκληρούς κανόνες και όρους του εθνικού, όσο και του ενωσιακού δικαίου, έτσι ώστε να είμαστε 1000% σίγουροι ότι το περιβάλλον προστατεύεται».

   Ειδικά για τα δύο έργα της ΕΛΑΤΕΑΜ στη Νότια Εύβοια, ανέφερε πως μετά τις τροποποιήσεις που υπήρξαν, η πραγματική ισχύς του έργου θα είναι τα 460,6 MW. Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει πλέον στα 489.000.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίας από 62, λόγω της αύξησης των μεγαβάτ, θα ανέλθουν στις 182 θέσεις εργασίας. Συνεπώς, είπε ο κ. Αμυράς, αυτή η επένδυση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων.

   Ο υφυπουργός, τόνισε πως η διυπουργική έγκριση είναι νομιμότατη και έχει περάσει από κόσκινο, τόσο από τις υπηρεσίες, όσο κι από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. 

   Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κάλυψης της γης, των εδαφών, από αιολικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως ο δήμος Καφηρέως ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Παράλληλα, τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων. 'Αρα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ειδικού Χωροταξικού, ο αριθμός ανεμογεννητριών μπορεί να αυξηθεί με τη μεταφορά αριθμού ανεμογεννητριών από το σύνολο των δήμων στους οποίους εκτείνεται το έργο.

Υπάρχει όμως ένα όριο, και αυτό είναι το 30%, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών, εκείνες που αντιστοιχούν στον δήμο με το μεγαλύτερο πλεόνασμα αδιάθετων ανεμογεννητριών. Έτσι, η αύξηση της φέρουσας ικανότητας στον δήμο Καφηρέως, ήταν απόρροια της μεταφοράς αριθμού ανεμογεννητριών από τον δήμο Μαρμαρίου.