Γ. Αμανατίδης: Η ορθόδοξη παράδοση σημείο σύνδεσης ελληνικού και ρωσικού λαού

Γ. Αμανατίδης: Η ορθόδοξη παράδοση σημείο σύνδεσης ελληνικού και ρωσικού λαού

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, με τον επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Αμανατίδης, υποδεχόμενος τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στο υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τη χαρά του, και αναφέρθηκε στις δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που είχε κάνει ο κ. Ιλαρίωνας, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, στις Διασκέψεις των Αθηνών με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως είπε, ήταν καίριες όσον αφορά τα ζητήματα της ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις ιστορικές πολιτιστικές σχέσεις αλλά και την ορθόδοξη παράδοση ως «τα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στον ελληνικό και στον ρωσικό λαό, των οποίων οι δεσμοί παραμένουν και σήμερα ισχυροί».

Τέλος ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του κ. Ιλαρίωνα στη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, «ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κράτη και στο οποίο ιδρυτικά μέλη ήταν η Ελλάδα και η Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε και εκείνος τη χαρά του για τη σημερινή συνάντηση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι πολλά τα καίρια θέματα προς συζήτηση» επισημαίνοντας, μεταξύ αυτών, την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Επ'' αυτού, μάλιστα, έκρινε ως «πολύ σημαντικό ανά τακτά διαστήματα -όπως συνηθίζεται να λέμε στη Ρωσία- να συντονίζουμε τα ρολόγια μας επί των θεμάτων αυτών».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνάντηση που είχε προ ημερών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Η κοινή ορθόδοξη πίστη είναι εκείνη η οποία ενώνει τις δύο χώρες μας. Ζήσαμε πολλές κοινές ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Οι λαοί μας βοήθησαν ο ένας τον άλλον στο διάβα της ιστορίας. Και αυτή η συγγένεια στην πίστη είναι αυτή που μας βοηθά και σήμερα να αισθανόμαστε αδελφοί» υπογράμμισε ο κ. Ιλαρίωνας, εκφράζοντας, παράλληλα, το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς «για την προώθηση των σχέσεών μας και στον εκκλησιαστικό τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news