Γ. Αδαμίδης: «Τα προνόμια των εργαζομένων είναι οι εκατοντάδες νεκροί…»

Γ. Αδαμίδης: «Τα προνόμια των εργαζομένων είναι οι εκατοντάδες νεκροί…»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην πλήρη υπεράσπιση των προνομίων των εργαζομένων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και η έκπτωση κατά 75% του ρεύματος, προχώρησε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «τα προνόμια των εργαζομένων είναι οι εκατοντάδες νεκροί για ηλεκτροδοτήσουν τη χώρα», ενώ επικαλέστηκε στίχους ενός τραγουδιού της Χαρούλας Αλεξίου «άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει».

Ισχυρίστηκε, δε, ότι με την κατάργηση της έκπτωσης οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα οδηγηθούν σε άλλους παρόχους. «Είτε είναι εργαζόμενος στη ΔΕΗ είτε φαρμακοποιός έχει 30% στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο. Θα τους οδηγήσετε  να αλλάξουν πάροχο. Μήπως θέλουμε τους εργαζόμενους να τους στείλουμε στους ανταγωνιστές;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας ότι χάθηκαν ζωές για να ηλεκτροδοτηθεί η Ελλάδα!

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει μονομερώς την συλλογική σύμβαση, «κάτι που δεν κατάργησε ούτε η χούντα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη!

Ο κ. Αδαμίδης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργούνται συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους ενώ συμπλήρωσε πως γίνεται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης σχετικά με την άρση της μονιμότητας. «Μέχρι σήμερα πάνω από 100 εργαζόμενοι  έχουν οδηγηθεί στην απόλυση για λόγους επάρκειας. Από το 2012 δεν προστατεύονται από την αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, καταργεί το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις ενώ δημιουργεί και στελέχη δύο ταχυτήτων.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης ξεκαθάρισε ότι η νέα ηγεσία έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ανάταξης της εταιρείας, προκειμένου να «γίνει ξανά υγιής και να λειτουργεί με σύγχρονα κριτήρια και όχι με αγκυλώσεις του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της ΔΕΗ είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, να προχωρήσει ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και να τεθεί σε εφαρμογή το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα. «Με την ενίσχυση ρευστότητας διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα. Η μετοχή αυξάνει. Η κίτρινη κάρτα των ορκωτών λογιστών αναιρέθηκε και παράλληλα αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό ήταν το πρώτο αναγκαίο βήμα. Με το νομοσχέδιο γίνεται το 2ο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας που έως τώρα λειτουργούσε με όρους παλαιού δημοσίου», είπε κλείνοντας τη σύντομή παρέμβασή του.

Οι ΝΟΜΕ επιβλήθηκαν από τους δανειστές, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ασπίδα προστασίας στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΝΟΜΕ ύψωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτής. Όπως είπε οι ΝΟΜΕ ήταν προσωρινό μέτρο που επιβλήθηκε από τους δανειστές κατακτητές της χώρας για να καταστρέψουν την ΔΕΗ». Να σημειωθεί ότι οι ΝΟΜΕ εισήχθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε κόστος κάτω από αυτό της παραγωγής! Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ οφείλεται σε τρείς εξωγενείς(!) παράγοντες. «Είναι το ΕΛΑΠΕ για το οποίο διαφωνήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση που μετέφερε το έλλειμμα στους παραγωγούς, και είναι οι δημοπρασίες ΝΟΠΕ και οι εκπομπές ρύπου. Ειδικά τα δύο τελευταία κόστισαν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ. Σωστά καταργήθηκε η ΝΟΜΕ. Άλλωστε και ο προηγούμενος πρόεδρος της εταιρείας είχε προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργησή τους και τον στηρίξαμε», εξήγησε ο ίδιος, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.