Φυλάκιση και πρόστιμο σε αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
Τροπολογία

Φυλάκιση και πρόστιμο σε αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Ψηφίσθηκε στη Βουλή η τροπολογία, βάσει της οποίας θεσπίζεται ποινή φυλάκισης δυο ετών και χρηματική ποινή, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο).

Η τροπολογία για τις κυρώσεις κατά των αρνητών ή αντιεμβολιαστών, γονέων και κηδεμόνων, εγκρίθηκε με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και δυο έτη και χρηματική ποινή»

Νωρίτερα, μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, έστειλε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρουσιάζοντας την εν λόγω τροπολογία.

 Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Όπως σημείωσε η κυρία Κεραμέως, η τροπολογία αφορά σε γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο, λόγω αντίθεσης στις μάσκες ή τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις. «Οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, αλλά και μια περίπτωση αρκεί» τόνισε η υπουργός.

Αναφερόμενη στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατεγράφησαν 1.000 λιγότερα κρούσματα και ότι μόλις 15 τμήματα (σε σύνολο 85.000) είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία, και δεν την οδηγούν είπε χαρακτηριστικά.