Φτωχοί και άνεργοι θα πληρώσουν το κόστος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Φτωχοί και άνεργοι θα πληρώσουν το κόστος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Στο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από τον κορμό του ισπανικού κράτους αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ'' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.

Όπως τονίζει στο κύριο άρθρο της στο οικονομικό της τμήμα η εφημερίδα, «επί χρόνια, οι αυτονομιστές υπόσχονταν την Γη της Επαγγελίας στους Καταλανούς. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση της αυτονόμησής προκάλεσε στην Καταλονία τη δεινότερη θεσμική και κοινωνική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο και προκάλεσε οικονομικό χάος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές αισθάνονται πως βαδίζουν πάνω σε μία παγωμένη λίμνη, που έχει αρχίσει να θρυμματίζεται και δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους».

«Ο κύριος κίνδυνος για μία (τοπική) οικονομία με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο "σκουπίδια" και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια. Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012», υποστηρίζει στο κύριο αυτό άρθρο της η El Pais.

Όπως διαπιστώνει η ίδια εφημερίδα, «η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας στάθηκε ικανή να τις εξαναγκάσει να μεταφέρουν την έδρα τους. Ευτυχώς που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την προστασία του ευρώ και της ΕΚΤ και του ισπανικού μηχανισμού ασφάλειας καταθέσεων και τούτο μόνο στάθηκε ικανό να σταματήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ραγδαία καταστροφή στην αγορά εργασίας στην Καταλονία, η οποία θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ισπανία. Και επιπλέον θα είχε προκαλέσει μία άλλη μεγάλη κρίση από εκείνη που είχε προκληθεί με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2015».

«Μολαταύτα», συνεχίζει, «η περιπέτεια της ανεξαρτησίας δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες και εκείνοι που θα πληγούν δεινότερα δεν θα είναι ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε και η μεσαία τάξη, αλλά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Καταλονία. Ακόμη δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για τη ζημία που έχει προκληθεί έως τώρα, όμως τα στοιχεία τούτα θα γίνουν εμφανή μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα θα το βιώσει ο τουριστικός τομέας κι οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Η εικόνα της αστάθειας στους δρόμους της Βαρκελώνης, σε συνδυασμό με την εκτέλεση μίας από τις πιο τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Αύγουστο έχουν μειώσει το κύμα προσέλευσης τουριστών».

Στο σημείο αυτό, η El Pais διαπιστώνει πως «όσο περισσότερο διαρκεί η διένεξη τούτη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στους εργαζόμενους του τομέα, ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας, όπως οι καμαριέρες. Οι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Βαρκελώνη, μία υπέροχη παραθαλάσσια πόλη, μόλις τελειώσει η κρίση, για να μπορούν απερίσπαστοι να γευθούν το καλό της κλίμα και την άριστη σχέση ποιότητας και τιμής που προσφέρουν οι διακοπές στις καταλανικές ακτές».

«Ωστόσο», συνεχίζει η εφημερίδα, «μεγαλύτερη διάρκεια με πιο μεγάλο κόστος θα έχει για τους εργαζόμενους η φυγή των μεγάλων επιχειρήσεων. Μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στην ετικέτα και τη φήμη της Βαρκελώνης και της Καταλονίας, η οποία χρειάσθηκε 40 χρόνια για να δημιουργηθεί. Το μοναδικό ιστορικό προηγούμενο είναι εκείνο του Κεμπέκ. Εκεί υπήρξε επίσης μία φυγή επιχειρήσεων, που στην πλειονότητά τους ουδέποτε επέστρεψαν. Μετά τη διαδικασία εκείνη της πολιτικής αστάθειας και του κατακερματισμού της κοινωνίας διήρκεσε και το Κεμπέκ έχασε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του και φτωχοποιήθηκε σε σχετικούς όρους με το γειτονικό Οντάριο (Τορόντο). Οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές με υψηλή κατάρτιση κατόρθωσαν βέβαια να αποφύγουν την φτωχοποίηση, όμως οι εργαζόμενοι με μικρότερη κατάρτιση υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία».

«Εάν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας βέβαια επιστρέψουν στη νομιμότητα και στους θεσμούς, προκειμένου να επιτύχουν μέσα από τον διάλογο μία συλλογική λύση, οι πληγές που προκλήθηκαν θα μπορέσουν να κλείσουν, καίτοι θα παραμείνουν αναπόφευκτα κάποιες ουλές. Εάν όμως εξακολουθήσουν αυτήν την παράνοια, που γνωρίζουν καλά πως οδηγεί στην αποτυχία, θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε πολλούς αθώους Καταλανούς», καταλήγει το άρθρο.

«Βουτιά» στον τουρισμό

Υποχώρηση κατά 15% σημείωσε η τουριστική κίνηση στην Καταλονία τις δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζωή σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών, αλλά οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν γύρω στην 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία έχουν το δικό τους αντίκτυπο.

Ο Jose Luis Zorenta, αντιπρόεδρος της τουριστικής ένωσης Exceltur, δήλωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Καταλονία μειώθηκε κατά 15% τις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πέρυσι, η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους.

Ο Zorenta πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής», κυρίως για τους ξένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πτώση της τάξης του 20% θα αντιπροσώπευε απώλειες περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Exceltur δήλωσε ότι η υποχώρηση περιορίζεται στην Καταλονία και δεν παρατηρείται μείωση στην υπόλοιπη Ισπανία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία μας είδαν ακυρώσεις κρατήσεων διότι αναβάλλονται συνέδρια», δήλωσε ο Alfonso del Poyo, αντιπρόεδρος της Melia Hoteles Internacional. Η Melia έχει οκτώ ξενοδοχεία στην Καταλονία, πέντε στη Βαρκελώνη και είδε οι κρατήσεις να μειώνονται κατά 4% μετά την 1η Οκτωβρίου. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα για όσους εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο del Poyo.

Ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βαρκελόνη, που έχει αρκετά καταστήματα εστίασης αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 30-40% και ο κόσμος ακυρώνει μέχρι τον Ιανουάριο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Απασχολούμε 350 άτομα και εδώ στη Βαρκελώνη αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα οικονομικό τσουνάμι. Αλλά όταν το λέω αυτό στον κόσμο, μου λένε ότι αν δεν μου αρέσει, να μετακομίσω στη Μαδρίτη».

Η Βαρκελόνη είναι η μεσογειακή πρωτεύουσα της κρουαζιέρας αλλά αυτό το μήνα δύο πλοία επέλεξαν να δέσουν στη Βαλένθια. Η πόλη είναι επίσης ένας από τους βασικούς προορισμούς για συνέδρια αλλά η πολιτική κατάσταση οδήγησε στην ακύρωση τουλάχιστον ενός μεγάλου συνεδρίου.

«Σίγουρα είδαμε μια επιβράδυνση στις κρατήσεις, καθώς και κάποιες ακυρώσεις, σε μια από τις περιόδους με την υψηλότερη κίνηση», δήλωσε οJames Blick, συνιδρυτής της Devour Tours, που προσφέρει πακέτα γαστρονομικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία.

«Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε ένδειξη αστάθειας...τίτλοι ειδήσεων, εικόνες και βίντεο με την αστυνομία και τους ψηφοφόρους να συγκρούονται την 1η Οκτωβρίου είναι προφανώς αρκετές για να αποθαρρύνουν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ευτυχώς, ως τουρίστες, γενικώς έχουμε βραχεία μνήμη και μόλις επιστρέφει η σταθερότητα, επιστρέφει και ο τουρισμός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ