FT: Προσεκτική χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων

FT: Προσεκτική χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων

Από το Δουβλίνο έως τη Ρώμη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταρτίζουν σχέδια για την επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα», ώστε να προχωρήσουν σε «χαλάρωση» και όχι άρση των έκτακτων μέτρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν ήδη εξαγγείλει ένα σχέδιο σταδιακής «χαλάρωσης» των μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία συγκαταλέγονται στην ομάδα χώρων η οποία δεν θέλει να προβεί σε απότομο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη.

«Πρέπει να υπάρξει σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση στην άρση των περιοριστικών μέτρων για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα του ιού» δήλωσε την προ ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γαλλία, θέλοντας να αποφύγει τη δυσάρεστη εμπειρία της πλήρους άρσης των πρώτων περιοριστικών μέτρων, κατάστρωσε ένα σχέδιο, το οποίο ξεδιπλώνεται σε τρία στάδια. 

Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το lockdown εκπνέει στις 2 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, το Λονδίνο αναμένεται να επιστρατεύσει ένα μαζικό πρόγραμμα τεστ , με στόχο την αποφυγή της αναζωπύρωσης του ιού.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σχεδιάζει την επαναλειτουργία των καταστημάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας περίπου 10 ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, θα επιτραπούν οι συναντήσεις ανάμεσα σε συγγενείς α’ βαθμού.