FT: Πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας την άλλη εβδομάδα

FT: Πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας την άλλη εβδομάδα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συζητούν το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουανγκ Γι στη σύνοδο των G20 στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης ενημερώσει τους εταίρους στο Πεκίνο πως θα ήθελε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν να επισκεφθεί την Κίνα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους FT.

Ο Λευκός Οίκος έχει παράλληλα πραγματοποιήσει προκαταρκτικές εσωτερικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να στείλει είτε τον Μπλίνκεν ή τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζεικ Σάλιβαν στην Κίνα αργότερα φέτος, κάτι που θα μπορούσε να στρώσει το έδαφος για μια διμερή σύνοδο Μπάιντεν-Σι στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σινοαμερικανικές συνομιλίες στην Αλάσκα τον Μάρτιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν σημαδεύτηκαν από εκατέρωθεν κατηγορίες από τις ανοικτές κιόλας δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών σε μια ασυνήθιστη σκηνή μπροστά στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν είχε πει τότε ότι «θα συζητήσουμε τις βαθιές μας ανησυχίες για τις πράξεις της Κίνας, περιλαμβανομένων των Σιντζιάνγκ, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ, οικονομική πίεση στους συμμάχους μας κλπ.». Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «καθεμιά από τις παραπάνω πράξεις απειλεί την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα».

Από την κινεζική πλευρά, ο Γιανγκ Γιετσι, του οποίου ο τίτλος είναι Διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είχε αντιτείνει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους ισχύ και την οικονομική τους ηγεμονία για να επιβάλουν πολιτικές μακρόθεν και να καταπιέσουν άλλες χώρες».