FT: Η οργή των Ελλήνων για το Μάτι βαραίνει τις εκλογές

FT: Η οργή των Ελλήνων για το Μάτι βαραίνει τις εκλογές

Η οργή των Ελλήνων για την τραγωδία στο Μάτι «βαραίνει» τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς, όπως τονίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε με σθένος κάποιες - όπως τις αποκαλεί - «διχαστικές αποφάσεις» που έλαβε, ωστόσο στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς υπήρξε πολύ λιγότερο άνετος.

«Σε μία προκλητική γενική προεκλογική καμπάνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε σθεναρά κάποιες διχαστικές αποφάσεις που πήρε στη διάρκεια των τεσσάρων του στην εξουσία: από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές», αναφέρει.

Αλλά ο κ. Τσίπρας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «ήταν πολύ λιγότερο άνετος σε ένα θέμα που ενισχύει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την πιθανή συντριπτική ήττα της Κυριακής: την αντίδραση της κυβέρνησής του στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, παραπέμπει σε δύο έρευνες, από εισαγγελείς και ξένους εμπειρογνώμονες, που έδειξαν μοιραία έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως και το τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του για την τραγωδία στο Μάτι.

«Προκάλεσε θύελλα tweets που απαιτούσαν να απολογηθεί δημόσια για την χαοτική αντίδραση της κυβέρνησης, αφότου προσπάθησε να αποκρούσει ερωτήσεις και είπε ότι αξιωματούχοι αρχικά απέτυχαν να τον πληροφορήσουν για τον αριθμό των νεκρών», επισημαίνουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μπάχαλο στην επίσημη αντίδραση στο Μάτι, ενώ θυμίζει ότι κάποια στιγμή η αστυνομία λανθασμένα εξέτρεψαν την κυκλοφορία προς τη φωτιά, εξαιτίας κατάρρευσης των επικοινωνιών με τους πυροσβέστες.

«Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι πολλοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ενεργοποιηθεί τα μέτρα πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι πολίτες για την απειλή της φωτιάς», συνεχίζει τη δημοσίευμα.

Φωτογραφία intime news