«Φρένο» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς για ταξίδια στην Ευρώπη βάζει η ΕΕ

«Φρένο» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς για ταξίδια στην Ευρώπη βάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είναι εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν αρθεί στις αρχές καλοκαιριού, τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις ΗΠΑ, η ΕΕ αποφάσισε να αφαιρέσει από την «πράσινη λίστα» το Κόσοβο, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, τον Λίβανο και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 588 νέες μολύνσεις Covid ανά 100.000 κατοίκους, αριθμοί αρκετά άνω του ορίου των 75 κρουσμάτων που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.

Πλέον, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στα κράτη μέλη του μπλοκ από τις ανωτέρω χώρες πιθανότατα θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους, όπως την προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή ακόμη και την παραμονή σε καραντίνα, όπως σημειώνει το Reuters. 

Εφόσον εφαρμοστούν, οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι τονίζουν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ανάψει «πράσινο φως» σε όλους τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια εγκεκριμένα από την Ε.Ε. Στα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια περιλαμβάνονται τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «πράσινη ταξιδιωτική λίστα» της ΕΕ έχει στόχο την εναρμόνιση των ταξιδιωτικών κανονισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο το μπλοκ, χωρίς ωστόσο να δεσμεύει τα κράτη μέλη, τα οποία μεμονωμένα μπορούν να ορίσουν δικούς τους κανόνες για την είσοδο ταξιδιωτών.