Φουντώνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - δικαστών στην Πολωνία

Φουντώνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης - δικαστών στην Πολωνία

Σε ευθεία αντιπαράθεση βρίσκονται η κυβέρνηση και το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας καθώς το βράδυ της Πέμπτης, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε την ίδια ημέρα από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίον είναι παράνομο για οποιονδήποτε δικαστή να αμφισβητεί τη νομιμότητα των διορισμών που κάνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη.

Το εν λόγω όργανο ελέγχεται άμεσα από το κυβερνητικό κόμμα PiS από το 2015 και μετά και επιβλέπει τον διορισμό, την εξέλιξη και τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των Πολωνών δικαστικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία ενδέχεται να καταλήξει να αποχωρεί από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης αυτής. 

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο αφορά το κράτος δικαίου και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. Ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων δίνει στο Συμβούλιο των «28» τη δυνατότητα να αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα της εν λόγω χώρας που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου της εν λόγω χώρας στο Συμβούλιο.

Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απλά επιθυμεί ένα δικαστικό σύστημα που θα δίνει «πράσινο φως» στις κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμα και όταν αυτές αντίκεινται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε την περασμένη εβδομάδα έγινε πορεία διαμαρτυρίας η οποία  ξεκίνησε από το Ανώτατο Δικαστήριο, πέρασε από το γραφείο του Πολωνού προέδρου και κατέληξε μπροστά από το κοινοβούλιο, με στόχο να συμβολίσει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, απειλείται.

Δικαστές από 22 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανακοίνωσε η Ένωση Πολωνών Δικαστών Iustitia.