Φωτιά στο Σουφλί - Το μέτωπο ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα

Φωτιά στο Σουφλί - Το μέτωπο ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα

Αισιόδοξοι είναι οι άνδρες της πυροσβεστικής για την εξέλιξη στην φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο δάσος της Δαδιάς πάνω από το φράγμα του χωριού Λύρα στον Έβρο. Στο τεράστιο μέτωπο εντοπίζονται συνολικα΄τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκαλεί προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων που σπεύδουν συνεχώς από διάφορα σημεία του νομού.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες δίνουν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, το οποίο είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, η φωτιά λόγω των πεύκων συνεχίζει να καίει και να επεκτείνεται.