Φωτιά στο Μάτι: Καθυστερήσεις στα επιδόματα πυρόπληκτων - Στη Βουλή η μήνυση κατά Τόσκα - Σκουρλέτη

Φωτιά στο Μάτι: Καθυστερήσεις στα επιδόματα πυρόπληκτων - Στη Βουλή η μήνυση κατά Τόσκα - Σκουρλέτη

Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου, που άφησε πίσω 96 νεκρούς και τεράστιες ζημιές και τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών δεν έχουν τελειωμό.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν.

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα, Διονυσία Κανελλοπούλου.

Παράλληλα, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πυρόπληκτων προχωράει, καθώς από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

Η εισαγγελική έρευνα έχει διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς ή σε τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. Αντιθέτως, στρέφεται και στην αναζήτηση ευθυνών που μπορεί να βαρύνουν κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες οι οποίοι είχαν εμπλοκή στις ενέργειες που έλαβαν χώρα τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου.

Στη βουλή η μήνυση κατά Σκουρλέτη-Τόσκα

Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο μηνύει, μεταξύ άλλων, τους Νίκο Τόσκα, Πάνο Σκουρλέτη, Ρένα Δούρου και Ηλία Ψινάκη, η Βαρβάρα Βουκάκη η οποία είδε την οικογένειά της να ξεκληρίζεται στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Με τη μήνυσή της η κ. Βουκάκη ζητεί την ποινική τιμωρία των παραπάνω προσώπων, επισημαίνοντας πως ο θάνατος των μελών της οικογένειας της θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ο αν ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε όπως ορίζει ο νόμος.

«Καταθέσαμε μια μήνυση με στοιχεία που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και τη συνυπευθυνότητα όλων των μηνυομένων από εμάς μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Τόσκας. Ως εκ τούτου, μιλήσαμε και με τον προϊστάμενο, τη Δευτέρα αμελλητί σύμφωνα με το Σύνταγμα η υπόθεση πάει στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας, Βασίλης Καπερνάρος.

«Είναι μια υπόθεση στην οποία τα στοιχεία για τις παραλείψεις των υπευθύνων είναι πολλά, θα έχουμε αποκαλύψεις» πρόσθεσε.

Η μήνυση της Βαρβάρας Βουκάκη στρέφεται κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Πόρισμα για την φονική πυρκαγιά: Εγκληματικά λάθη, σοβαρές παραλείψεις

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρέδωσε ο εμπειρογνώμονας στους αρμόδιους εισαγγελείς, ένας κάτοικος του Νταού Πεντέλης επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά αλλά «το πιθανότερο δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος τα υπολείμματα της καύσης, και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων)».

Φωτογραφία: AP