Φωτιά στην Νέα Μάκρη: Καλύτερη εικόνα - Εκκενώθηκαν σπίτια τη νύχτα

Φωτιά στην Νέα Μάκρη: Καλύτερη εικόνα - Εκκενώθηκαν σπίτια τη νύχτα

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Νέα Μάκρη, όπου τη νύχτα εκκενώθηκαν σπίτια. Μήνυμα στους κατοίκους του Λιβίσι και Αγίας Μαρίνας να βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω της φωτιάς που βρισκόταν σε εξέλιξη σε δασική έκταση, κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ και στην περιοχή Λιβίσι, εστάλη από το «112». Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής τα δύο μέτωπα περιορίστηκαν σε πολλές μικρές και διαφορετικές εστίες.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λιβίσι και Αγία Μαρίνα, παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίας των Αρχών.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα του «112»

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε σε δύο διαφορετικές εστίες στη Νέα Μάκρη και απείλησε σοβαρά κατοικίες μέσα στον οικισμό Λιβίσι, δεν υπάρχει πια ως μέτωπο αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή αντιμετωπίζουν πολλές μικρές και διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε κάποιο από τα σπίτια του οικισμού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ παρέχουν συνδρομή εθελοντές και υδροφόρες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν παρατεταγμένο πάνω από τον οικισμό, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά προς το βουνό, ενώ έχουν κλείσει από την αστυνομία αρκετοί δρόμοι στην περιοχή (24710003).

Νωρίτερα, την απομάκρυνση των κατοίκων από τις κατοικίες στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Λιβίσι στη Νέα Μάκρη ζήτησε ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς οι φλόγες ήταν μέσα στον αστικό ιστό και δίνεται μάχη να μην καούν σπίτια καθώς είχαν παραδοθεί στις φλόγες τα πεύκα γύρω - γύρω.

Τα προβλήματα εντοπίζονταν στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί μήνυμα από 112. Σε εξέλιξη ήταν και η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ.

Ο Δήμος Μαραθώνα στην ιστοσελίδα του έκανε λόγο για «Εκκένωση των περιοχών Λιβίσι & Άγιος Εφραίμ. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους».


Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Λιβίσι ήταν κοντά σε σπίτια γι αυτό εκεί είχε πέσει το μεγάλο βάρος της πυρόσβεσης ενώ η άλλη πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την θάλασσα χωρίς να απειλεί κάτι άμεσα, μέχρι στιγμής,

O αντιδήμαρχος Μαραθώνα, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι απειλούνται κατοικίες, ενώ ζήτησε ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδίως πεζοπόρων τμημάτων προκειμένου να σβήσουν τις εστίες που υπάρχουν διάσπαρτες ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές. Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας σημείωσε  ως προς το μέτωπο της φωτιάς: «όπως ερχόμαστε από τη λεωφόρο Μαραθώνος με μέτωπο προς τη Ραφήνα η φωτιά είναι από την πάνω, ανατολική πλευρά του δρόμου».

Με εντολή του αρχηγού το ΠΣ αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη μετέβη στον τόπο της πυρκαγιάς κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια.