Στους επτά οι νεκροί από τη θεομηνία - Μετράει «πληγές» η Χαλκιδική

Στους επτά οι νεκροί από τη θεομηνία - Μετράει «πληγές» η Χαλκιδική

Με τον νομό να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη θεομηνία που προκάλεσε τον θάνατο 7 ατόμων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, καθώς και τον τραυματισμό 120 ανθρώπων, η Χαλκιδική μετράει πληγές από τις ζημιές που έχουν υποστεί υποδομές, οδικό δίκτυο και καλλιέργειες. Αγώνα δρόμου δίνουν κυβέρνηση και τοπικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ήδη στη Χαλκιδική βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών υπό τον συντονισμό του Μιχάλης Χρυσοχοΐδη.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αναλάβει να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν σημειωθεί σε πυλώνες, ενώ τις προσπάθειές τους συνδράμουν δυνάμεις του στρατού με γεννήτριες, κατόπιν απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Έπειτα από αγώνα δρόμου στον οποίο επιδόθηκε το υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ, απευθυνόμενο σε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, τον Στρατό αλλά και το εξωτερικό, η ΔΕΗ «βρήκε» διαθέσιμα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία, μαζί με γεννήτριες που διέθεσαν οι ιδιώτες, αποστέλλονται στη Χαλκιδική. Στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το βράδυ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία, και με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, να παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής, μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά στους πυλώνες που κατέρρευσαν, κάτι που σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ δεν αναμένεται να συμβεί πριν το Σάββατο.

Επίσης συνεργεία της Περιφέρειας και του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έχουν αρχίσει να καταγράφουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή σε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν σε καταγραφή των καλλιεργειών που υποστεί καταστροφές.

Επτά νεκροί από τη θεομηνία

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό σε επτά νεκρούς.

Η σορός που ανήκει στον μέχρι πρότεινος αγνούμενο, τον 62χρονο ψαρά. Το Λιμενικό Σώμα περισυνέλεξε τον άτυχο άντρα και τον μετέφερε στο λιμάνι των Νέων Μουδιανών όπου η σορός του αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί 108 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί, ενώ χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν πολλές περιοχές. 

Αναλυτικά, η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων. Πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα η 54χρονη μητέρα του. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.


Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια της θεομηνίας. Καθόλη τη νύχτα δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών μετέβησαν με ασθενοφόρα ή ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται. Στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» νοσηλεύεται ένα άτομο στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

 

Πυροσβεστική: Ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στη Χαλκιδική 

Ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στη Χαλκιδική, όπως ξεκαθάρισε ο συντονιστής επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπύρος Βαρσάμης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρσάμης η Πυροσβεστική επιχειρούσε όλη τη νύχτα στη Χαλκιδική και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι σε επιφυλακή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα, σπίτια, επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. «Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι καλύτερη, γίνεται έλεγχος σε όλα τα σημεία, ωστόσο, οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί», ανέφερε.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής έχει δεχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα. 

Δέκα τραυματίες από την κακοκαιρία στην Αλεξανδρούπολη

Λίγες ώρες πριν το τραγικό χτύπημα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα, ενώ δέκα συνολικά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν, προσήλθαν στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ, Κώστα Παπαθεοδώρου, μόνο το ένα εξ'' αυτών, ένας 66χρονος, που έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση, έχρηζε νοσηλείας, ενώ τα άλλα εννέα χαρακτηρίζονται ως ελαφρά περιστατικά καθώς αφορούσαν κυρίως τραυματισμό από τη χαλαζόπτωση.

Το απόγευμα της Τετάρτης, για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές. Συγκεκριμένα, έχουν τρυπήσει σκεπές σπιτιών, ενώ καταστράφηκαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και οι σοδειές τους.

Μεγάλες ζημιές σε Έβρο και Ροδόπη

Λίγες ώρες πριν το τραγικό χτύπημα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα.  

Στη Ροδόπη η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν πολλά δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς η ισχυρή χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την σφοδρή καταιγίδα κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ιδιαίτερα της βαμβακοκαλλιέργειας

Σύμφωνα με το inkomotini.gr τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια αναφέρουν τα εξής:

«Η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι για πρώτη φορά έπιασε τόσο μεγάλη έκταση και δεν ήταν απλώς τοπικά. Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος κατέστρεψε τα πάντα. Χάθηκαν πολλές χιλιάδες στρέμματα.

Αύριο μετά το πρώτο σοκ θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ακριβή αποτίμηση. Από κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν παραγωγοί. Επειδή και εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια βόλτα στο νομό, ναι η ζημιά είναι τεράστια. Όσοι παραγωγοί έχουν μόνο μερική ζημιά σε κάποια χωράφια καλό είναι αύριο κιόλας να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται».

Στο μεταξύ δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν είτε από το χαλάζι που έπεσε είτε από πτώσεις δένδρων και κλαδιών το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή από Μάκρη μέχρι και Δίκελλα στο νομό Έβρου.



Με πολύ ισχυρές καταιγίδες υποχωρεί το κύμα καύσωνα

Πολύ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν από το μεσημέρι αρκετές περιοχές της χώρας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία έχουν δεχθεί τις πιο καταστροφικές καταιγίδες, με χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκ και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 km/h. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τις κορυφές νεφών στις 21:20 το βράδυ της Τετάρτης 10/07, λίγο πριν οι καταιγίδες (κόκκινο-μωβ χρώμα) πλήξουν την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το meteo.gr. 



Περισσότεροι από 5.000 κεραυνοί στην Ελληνική επικράτεια

Παράλληλα πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι πνέουν στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων, ενώ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS", το οποίο έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος κατέγραψε πάνω από 5.000 κεραυνούς εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας.

Διαβάστε ακόμα: 

- Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σιθωνία - Σοβαρές βλάβες στην Κασσάνδρα

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική - Μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

- Ευ. Λέκκας για Χαλκιδική: Όλα έγιναν μέσα σε 10 λεπτά

- Α. Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία

- Διακοπή δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα

- Τα διεθνή ΜΜΕ για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική