Φον Ντερ Λάιεν: Πολωνία και Βουλγαρία θα πάρουν αέριο από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες

Φον Ντερ Λάιεν: Πολωνία και Βουλγαρία θα πάρουν αέριο από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες

Την παροχή φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα πως τις εν λόγω χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η απόφαση της Gazprom να κόψει τις ροές του φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η απάντησή μας θα είναι άμεση, κοινή και συντονισμένη. Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της είχε κάνει λόγο για προσπάθεια εκβιασμού της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το σενάριο ενώ πρόσθεσε πως πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για να δοθεί συντονισμένη απάντηση.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ανέφερε, τέλος η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Κατέληξε λέγοντας ότι «το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη» και ότι «η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».

Eρωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ