7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Φον Ντερ Λάιεν: Οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ

Φον Ντερ Λάιεν: Οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ θα έχουν τους προσεχείς μήνες το δικαίωμα να επισκέπτονται τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο συνέντευξής της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα The New York Times.

«Οι Αμερικανοί, εξ όσων γνωρίζω, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», εξήγησε. «Αυτό θα επιτρέψει ελευθερία κίνησης, τα ταξίδια προς την ΕΕ», συμπλήρωσε. «Ένα πράγμα είναι σαφές: τα 27 κράτη μέλη θα αποδέχονται, χωρίς όρους, όλους όσοι έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA», διαβεβαίωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Ο γρήγορος ρυθμός των εμβολιασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ των αρχών εκεί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς να καταστούν τα πιστοποιητικά εμβολίων αποδεκτά ως απόδειξη ανοσίας  για τους επισκέπτες, θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει μια αλλαγή πολιτικής που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα διατλαντικά ταξίδια αναψυχής, αναφέρουν οι NYT.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα, όμως οι NYT σημείωσαν πως οι νέοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν το καλοκαίρι, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης εντείνεται στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

Διπλωμάτες από χώρες με ισχυρή τουριστική βιομηχανία, κυρίως από την Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει για εβδομάδες ότι τα κριτήρια του μπλοκ για να προσδιοριστεί εάν μια χώρα είναι «ασφαλής» που βασίζεται αποκλειστικά από χαμηλές περιπτώσεις Covid-19 καθίστανται άσχετα δεδομένης της προόδου των εκστρατειών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες

Ο EMA έχει εγκρίνει και τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις ΗΠΑ, της Moderna, των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson.

Επισημαίνοντας την «τεράστια πρόοδο» στις ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν εκτίμησε πως η χώρα αυτή οδεύει να έχει ανοσοποιήσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ως τα μέσα Ιουνίου. Η επανέναρξη των ταξιδιών θα εξαρτηθεί «από την επιδημιολογική κατάσταση, όμως τα πράγματα βελτιώνονται στις ΗΠΑ, και το ίδιο θα γίνει, ελπίζουμε, στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η ΕΕ πρακτικά ανέστειλε όλες τις μετακινήσεις που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες πριν από έναν χρόνο και πλέον. Η πανδημία σάρωσε τον τομέα του τουρισμού στη Γηραιά Ήπειρο. Οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να προωθήσουν τα επιλεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμού», ταξιδιωτικές άδειες που θα επιτρέπουν σε ανθρώπους που διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, έχουν αναρρώσει από μόλυνση ή είναι εφοδιασμένοι με αρνητικά τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα.