Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας «την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα»», μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι έπειτα από αίτημα της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης στη χώρα, αναφέροντας ότι «η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί».

Επιπλέον η κ. Φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε ότι «μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα».

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας».

Υπογράμμισε τέλος ότι «όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν» και ευχαρίστησε την Ελλάδα που όπως είπε «είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».