Φον Ντερ Λάιεν: Διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

Φον Ντερ Λάιεν: Διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ξεκάθαρη είναι η πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ μετά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για να προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν είναι ένα αλλά διάφορα θέματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Για το μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση ευρωπαϊκή. Αυτό είναι το σημαντικό. Βάζουμε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στο τραπέζι και μετά το συζητάμε ως πακέτο» και επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης λαμβάνουν περισσότερους μετανάστες χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται αλληλεγγύη κι αυτό θα αποτυπώνεται στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση».

Κομισιόν για Τουρκία: Σημαντικό βήμα η απόσυρση του Ορούτς Ρέις - Να κάνει ανάλογο και για Κύπρο

Λίγο νωρίτερα,  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, είχε δηλώσει πως η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά σημαντικό βήμα προς έναν ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα ανάλογες τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την Κύπρο καθώς «η παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Στάνο αναφέρει ότι «η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και προσθέτει ότι «η Ε.Ε. ζητεί επίσης παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο».

Όπως εξηγούσε ο ίδιος συνεχίζοντας, «η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».