7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Φον Ντερ Λάιεν: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε για το Brexit

Φον Ντερ Λάιεν: Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε για το Brexit
APimages

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα είναι «δημιουργική και ευέλικτη, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί, απαντώντας έτσι στον Βρετανό πρωθυπουργό που έθεσε το θέμα σήμερα.

«Η ΕΕ θα είναι «δημιουργική και ευέλικτη, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου. Αλλά δεν επαναδιαπραγματευόμαστε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Τζόνσον: Μη βιώσιμο το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις της Βρετανίας να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η συμφωνία του Brexit διέπει το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο δεν είναι βιώσιμος. Είπε ότι οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών του πρωτοκόλλου και γι’ αυτό τον λόγο παρουσιάσαμε προτάσεις για σημαντικές αλλαγές σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών που έγινε νωρίτερα σήμερα.

«Προέτρεψε την ΕΕ να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις και να εργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο επί αυτών. Υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να βρεθούν λογικές, πρακτικές λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και να τεθεί η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε καλύτερες βάσεις».

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του διαζυγίου: πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε. αλλά επίσης και αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί η βία που τερματίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Το πρωτόκολλο ουσιαστικά προέβλεπε ελέγχους σε προϊόντα μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά αυτοί οι έλεγχοι αποδείχθηκαν δύσκολοι για τις επιχειρήσεις. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει», δήλωσε σχθες στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ.