ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Φοιτητές έκλεισαν τις εισόδους στο ΑΠΘ

Φοιτητές έκλεισαν τις εισόδους στο ΑΠΘ

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων που αντιδρούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προχώρησαν σε αποκλεισμό εισόδων και κτιρίων Σχολών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.σήμερα το πρωί.

Πρόκειται για φοιτητές - εκλεγμένοι στα συμβούλια των συλλόγων τους με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ - οι οποίοι στις 6 το πρωί μαζεύτηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διέλευσης αυτοκινήτων από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το campus από την οδό Εγνατίας έως την Αγίου Δημητρίου. Παράλληλα κάποιοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική και την Πολυτεχνική Σχολή όπου ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι που προσέρχονταν για να αναλάβουν εργασία ενημερώνονταν για την κινητοποίηση και δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος, ενώ κατ' εξαίρεση επιτράπηκε να πάνε στα εργαστήριά τους ερευνητές των οποίων τα πειράματα και προγράμματα είχαν για πρακτικούς λόγους επείγοντα χαρακτήρα.

Η επόμενη συντονισμένη δράση των φοιτητών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου για την πραγματοποίηση πορείας. Η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να λήξει μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «κάθε διαμαρτυρία είναι καλοδεχούμενη σε έναν χώρο που εξ ορισμού προάγει την ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι φοιτητές φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την ελευθερία έκφρασης με λουκέτα σε πανεπιστημιακά κτίρια, με απαγορεύσεις σε εργαζομένους να προσέλθουν στον χώρο της δουλειάς τους και σε ερευνητές να διεξάγουν απρόσκοπτα το έργο τους. Δε νοείται δημοκρατικός διάλογος δια της επιβολής απαγορεύσεων και της προσβολής δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που δε συντάσσονται με τις όποιες απόψεις της όποιας ομάδας».

Οι αντιδράσεις αφορούν το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», το οποίο έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.


 


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ