Focus: Τέσσερις λόγοι για να δράσει άμεσα η Ευρώπη στο προσφυγικό

Focus: Τέσσερις λόγοι για να δράσει άμεσα η Ευρώπη στο προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα που μαστίζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού focus.

Μάλιστα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραλύσει μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη κρίση ενώ όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος δεν μένει πολύς καιρός για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης.

Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, η Λέσβος, η Λέρος και η Κως στα οποία βρίσκονται πάνω από 42.000 μετανάστες.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ που καταδεικνύουν ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι οριακή καθώς περισσότεροι από 55.000 μετανάστες έφτασαν μέσω θάλασσας και 14.000 μέσω ξηράς από την Τουρκία.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη του γερμανού εμπειρογνώμονα σε θέματα μετανάστευσης Γκέραλντ Κνάους ο οποίος παρουσιάζει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα στο προσφυγικό.

Όπως είναι αναμενόμενο κάνει αναφορά και στη χώρα μας που αποτελεί μια από τις βασικότερες χώρες υποδοχής χιλιάδων προσφύγων.

Συγκεκριμένα:

1. Κινδυνεύει η αξιοπιστία της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον εαυτό της μία κοινότητα αξιών. Αυτό δημιουργεί δύο προσδοκίες: Πρώτον, ότι δεν γίνονται αποδεκτές μακροχρόνιες συνθήκες απάνθρωπης διαβίωσης hotspot και δεύτερον ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να διαχειριστούν μόνες τους αυτό το βάρος.

2. Θα έρθουν περισσότεροι μετανάστες

Αν η ελληνική κυβέρνηση μετεγκαταστήσει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα χωρίς προφυλάξεις και χωρίς ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο προσφυγικό.

Όπως σημειώνει ο γερμανός εμπειρογνώμονας μια τέτοια εξέλιξη μπορεί αν οδηγήσει σε κατάσταση ανάλογη με εκείνη του 2015 που είχε χαθεί ο έλεγχος. Για αυτό το σκοπό προτείνει ενίσχυση του προσωπικού για τον γρηγορότερο έλεγχο των αιτήσεων ασύλου αλλά και των διαδικασιών επιστροφής τους.

3. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία

«Πρέπει να προσέξουμε να μην καταρρεύσει η Συμφωνία», αναφέρει ο Κνάους ενώ προσθέτει, μάλιστα, ότι Τουρκία λαμβάνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες. Εάν καταρρεύσει η συμφωνία, θα αυξηθεί η πιθανότητα για μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

4. Η πολιτική ασύλου της Ευρώπης μοιάζει άσκοπη

Είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έγινε μόνο με προσωρινές λύσεις. Για αυτό υπάρχει συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του συστήματος Ασύλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κνάους, «εάν η ΕΕ συνεχίσει να είναι αποστασιοποιημένη, αυτές οι προσπάθειες θα είναι άσκοπες».