ΗΠΑ: Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Αϊζάια

Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Αϊζάια

Η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από χθες Παρασκευή, καθώς ο κυκλώνας Αϊζάιας κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ωθώντας τις αρχές και κλείσουν κέντρα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για την Covid-19 και τους πολίτες να κάνουν αποθέματα σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σημειωτέον πως ο κυκλώνας που συνοδεύεται από ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα, αφού έπληξε τις Μπαχάμες, «οργανώνεται καλύτερα» και ενδέχεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στη νότια και κεντρική Φλόριντα το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC). Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας δε ο Αϊζάιας αναμένεται να πλήξει το ανατολικό τμήμα της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προκαλώντας πιθανόν πλημμύρες.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, μάλιστα, ο Ρον ντε Σάντις κήρυξε πολλές κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που έπραξε και ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, καθώς ο κυκλώνας αναμένεται να φτάσει στην πολιτεία του τη Δευτέρα.

Αντιθέτως ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερ ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς δεν το θεωρεί απαραίτητο.

Να σημειωθεί πως από τον κυκλώνα Αϊζάιας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι στη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές στο Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Φλόριντα, που είναι ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, κατέγραψε χτες  νέο ρεκόρ θανάτων λόγω της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ