«Φλερτάρει» με νέα χρεοκοπία η Αργεντινή

«Φλερτάρει» με νέα χρεοκοπία η Αργεντινή

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται πως ακροβατεί η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία έχει δηλώσει ότι πρέπει να αναδιαρθρώσει χρέος 100 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 44 δισ. δολάρια είναι δάνειο του ΔΝΤ.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών στο αμερικανικό δίκτυο CNBC για τις συζητήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, με πολλούς να κάνουν λόγο για κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας. Η Χιμένα Μπλάνκο, από τη εταιρεία ανάλυσης ρίσκου Verisk Maplecroft, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν 77% πιθανότητες χρεοκοπίας της Αργεντινής πριν το τέλος του 2020.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρτιν Γκουζμάν να υποστηρίζει στο Κογκρέσο της χώρας ότι το χρέος είναι «μη βιώσιμο». Η δήλωση αυτή διεύρυνε την διαφορά (spread) στην απόδοση των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής σε σύγκριση με τα ομόλογα αντίστοιχης χρονικής διάρκειας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η απόδοση διευρύνθηκε κατά 128 μονάδες βάσης (2,078) μετά την παρουσίαση της στρατηγικής αναδιάρθρωσης χρέους.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει προκληθεί αναταραχή από τις δηλώσεις της πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες. Η Φερνάντες δήλωσε τις προάλλες ότι «δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό σεντ στο ΔΝΤ, μέχρι να βγούμε από την ύφεση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να πληρώσουμε, είναι να βγούμε από την ύφεση»  τόνισε, μεταξύ άλλων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Η Φερνάντες βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος στα τέλη του προηγούμενου έτους διαδέχθηκε τον Μαουρίσιο Μάκρι στον προεδρικό θώκο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να λάβει το πράσινο φως από το ΔΝΤ για να επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Ήδη το ομόλογο εξαιρετικά μακράς ωρίμανσης που εξέδωσε η χώρα το 2017, έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας του. Από την πλευρά του ΔΝΤ, πάντως, η επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει δηλώσει ότι το Ταμείο δεν είναι προετοιμασμένο για κούρεμα του δανείου στην Αργεντινή.

Η προοπτική νέας πτώχευσης της Αργεντινής είναι ορατή από τον Αύγουστο, όταν το Μπουένος Αϊρες αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δηλαδή, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων. Εκτοτε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε τα αργεντίνικα ομόλογα στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» και ακολούθησε ανάλογη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Σημειωτέον ότι η Fitch έχει προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου ότι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Αργεντινής είναι προβληματική τόσο ως προς τη ρευστότητα που διαθέτει όσο και ως προς τη φερεγγυότητά της. Εχει προειδοποιήσει πως θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα περιθώρια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς να υποστούν οι επενδυτές σημαντικές ζημίες πέραν της αναβολής των πληρωμών.