«Φλέγεται» η Μινεάπολις - Εκτεταμένα επεισόδια, καλείται η εθνοφρουρά
ΗΠΑ

«Φλέγεται» η Μινεάπολις - Εκτεταμένα επεισόδια, καλείται η εθνοφρουρά

Συγκλονίζεται η Μινεάπολις από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα μετά τον φόνο του αφροαμερικανικού από αστυνομικό, με τις τοπικές αρχές να ζητούν να κατεβεί η εθνοφρουρά στους δρόμους, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Δεκάδες κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Θέση για τα επεισόδια με τους διαδηλωτές πήρε και ο δήμαρχος της Μινεάπολις ο οποίος τόνισε ότι αν υπάρχει η αίσθηση της θλίψης και του θυμού, δεν είναι μόνο κατανοητή, είναι «σωστή»

Τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών αντί να διαλύσουν το πλήθος ενέτειναν τα επεισόδια. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για διαδηλωτή ή κάποιον άλλο πολίτη. Φωτογραφίες από δημοσιογράφους γύρω από τη Μινεάπολη δείχνουν κτίρια να καίγονται, παράθυρα σπασμένα, συντρίμμια και κενά ράφια καταστημάτων από ολονύκτιες λεηλασίες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μινεάπολης δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν σε περίπου 30 πυρκαγιές όλη τη νύχτα.

Στο Λος Άντζελες διαδηλωτές περικύκλωσαν ένα περιπολικό το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα ρίχνοντας κάτω έναν από αυτούς που είχε ανέβει στο καπό. Στο Μέμφις διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μετά το ντοκουμέντο με τη θανατηφόρα λαβή του αστυνομικού, ήλθε στη δημοσιότητα ακόμα ένα βίντεο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ πρόβαλε αντίσταση. 

Οι τέσσερις αξιωματικοί απολύθηκαν λίγο μετά το βίντεο της συνάντησης που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τον Φλόιντ να αγωνίζεται και να λέει στους αξιωματικούς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι διαδηλωτές και η οικογένεια του θύματος απαιτούν να παραπεμφθούν σε δίκη και οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη και στον θάνατο του Φλόιντ.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Δεύτερη ημέρα ταραχών για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ