Fitch: Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας - Δυσμενής ετυμηγορία για την πολιτική Ερντογάν

Fitch: Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας - Δυσμενής ετυμηγορία για την πολιτική Ερντογάν

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Β+» από «ΒΒ-», δηλώνοντας ότι οι προοπτικές της χώρας είναι αρνητικές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σκιαγραφεί την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας και αποτελεί δυσμενή ετυμηγορία για την πολιτική του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην έκθεση της, η Fitch δεν αναμένει ότι οι κινήσεις των αρχών για τη μείωση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων που προστατεύονται από συναλλάγματος, των στοχευμένων μέτρων πιστώσεων και ροών κεφαλαίων, θα μειώσει βιώσιμους τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, το μείγμα επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων των βαθιά αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) θα μπορούσε να εδραιώσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, να αυξήσει την έκθεση των δημόσιων οικονομικών στην υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τον πληθωρισμό, και τελικά να επιβαρύνει την εγχώρια εμπιστοσύνη και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις στα διεθνή αποθέματα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 48% τον Ιανουάριο και οι πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, με τον ΔΤΚ κοντά στο 94% (εν μέρει να αντανακλά τις διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού), τη συνεχιζόμενη μετακύλιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών κοινής ωφέλειας και των μισθών.

Παράλληλα, η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 41% το 2022 και 28% το 2023, ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ όλων των κρατών που αξιολογούνται από τη Fitch.

Επιπλέον, εξέδωσε αρνητικές προοπτικές για το χρέος της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω υποβαθμίσεις στο μέλλον.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλη την έκθεση της Fitch.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει