Fitch: Υποβάθμισε την προοπτική αλλά όχι το αξιόχρεο της Γαλλίας

Fitch: Υποβάθμισε την προοπτική αλλά όχι το αξιόχρεο της Γαλλίας

Σε υποβάθμιση της προοπτικής της Γαλλίας από σταθερή σε αρνητική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αφήνοντας όμως στο «ΑΑ» το αξιόχρεό της, με τον Οίκο να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τις δραματικές συνέπειες που επέφεραν τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού με το γενικευμένο lockdown στην εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Fitch αναφέρεται σε σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και στην αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα για φέτος εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Fitch αναφέρει πως ο συνδυασμός της εξαιρετικά μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων περιορισμού που θεσπίστηκαν από τον Μάρτιο από κοινού με τις κυβερνητικές πολιτικές για την υποστήριξη της οικονομίας κατά την περίοδο της αναγκαστικής μειωμένης δραστηριότητας πρόκειται να αυξήσει απότομα τον κρατικό δανεισμό και το χρέος.

Επίσης, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας αναμένεται να διευρυνθεί από 3,0% του ΑΕΠ για το 2019 σε 9,3% το 2020, καθώς το ΑΕΠ του έθνους συρρικνώθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 7,0% φέτος.