Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

Αμετάβλητη στη βαθμίδα ΒΒ διατηρεί η Fitch την αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο, αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές της χώρας (outlook), σε θετικές από σταθερές. Με την κίνηση αυτή, η Fitch εναρμονίζεται στην ουσία με τους άλλους δύο οίκους, την S&P και DBRS, ενώ η Moody's υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τη δυναμική για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική μείωσης του ελλείμματος, κινήσεις που θα οδηγήσουν ταχύτερα σε μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς θα υποχωρήσουν τα κόστη δανεισμού.

Αξιοσημείωτη πρόοδος έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη βελτίωση των assets, μειώνοντας τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη της αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 8,3% για το 2021, σημαντικά υψηλότερα από την πρόβλεψη τον Ιούλιο που ήταν 4,3%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2022, με βασικό μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 4,1% και με πρόβλεψη για αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Τα κονδύλια που αφορούν επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.

Σύμφωνα με τη Fitch, η πανδημία αντιπροσωπεύει ένα βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στην πορεία της πανδημίας τονίζοντας ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση το φθινόπωρο, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μετά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς, ικανούς να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας επιπλέον κίνδυνος, σύμφωνα με τη Fitch, είναι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.