Φινλανδία: Σκύλοι ανιχνευτές κορονοϊού στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Φινλανδία: Σκύλοι ανιχνευτές κορονοϊού στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τον νέο κορονοϊό άρχισαν να οσμίζονται δείγματα επιβατών στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι αυτή την εβδομάδα, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διενεργείται παράλληλα με τα παραδοσιακά τεστ.

Η αποτελεσματικότητα των σκύλων-ανιχνευτών δεν έχει αποδειχτεί με συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οπότε οι ταξιδιώτες που εξετάζονται εθελοντικά από τους τετράποδους ερευνητές και θεωρούνται πιθανώς φορείς του ιού υποχρεώνονται να υποβληθούν και σε ιατρικό τεστ.

Μία ομάδα 15 σκύλων και 10 χειριστών εκπαιδεύεται στη Φινλανδία από εθελοντές, στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ιδιωτική κτηνιατρική κλινική.

«Αυτό που έχουμε δει από την έρευνά μας είναι ότι τα σκυλιά εντοπίζουν την ασθένεια πέντε μέρες προτού οι ασθενείς εμφανίσουν οποιαδήποτε συμπτώματα», είπε στο πρακτορείο Reuters η Άννα Χίελμ-Μπιόρκμαν, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι με ειδίκευση στην κλινική έρευνα για ζώα συντροφιάς.

«Τα σκυλιά είναι πολύ καλά σ’ αυτό. Είμαστε κοντά σε 100% ευαισθησία» είπε, αναφερόμενη στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν κρούσματα Covid-19.

Οι εθελοντές επιβάτες παραδίδουν στις αρχές του αεροδρομίου μία γάζα την οποία έχουν περάσει στο δέρμα τους και, σε άλλο χώρο, τα σκυλιά δίνουν αμέσως αποτελέσματα.

Πριν από μερικούς μήνες, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκίνησαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι χρησιμοποιώντας σκύλους της αστυνομίας.

«Στο μέλλον θα είναι πιθανό να ελέγχουν αυτά τα σκυλιά τους επιβάτες περνώντας ανάμεσά τους, όπως συμβαίνει με τους σκύλους-ανιχνευτές των τελωνειακών αρχών» δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου του Ελσίνκι.