Φινλανδία: Μείωση του ωραρίου εργασίας ζητά η πρωθυπουργός

Φινλανδία: Μείωση του ωραρίου εργασίας ζητά η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν ζήτησε σήμερα, απευθυνόμενη στα μέλη του κόμματός της, να μειωθεί η ισχύουσα οκτάωρη εργασιακή ημέρα, υποστηρίζοντας ότι οι λιγότερες ώρες μπορούν να αντισταθμιστούν με αυξημένη παραγωγικότητα.

Η Μάριν, που είχε αναφέρει την ιδέα της εξάωρης εργασίας προτού αναλάβει πρωθυπουργός, θα πρέπει να πείσει και τα τέσσερα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται προκειμένου να ψηφιστεί η μείωση του ωραρίου εργασίας.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σαφές όραμα και συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσει η Φινλανδία σε μειωμένο ωράριο εργασίας και οι Φινλανδοί εργαζόμενοι σε μία καλύτερη εργασιακή ζωή», δήλωσε η 34χρονη πρωθυπουργός στα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Νωρίτερα σήμερα, ωστόσο, το συνέδριο του κόμματος είχε απορρίψει πρόταση για δοκιμαστική εφαρμογή του 6ώρου, υιοθετώντας στη θέση της τον στόχο ενός μειωμένου ωραρίου εργασίας ή της εισαγωγής μεγαλύτερης ευελιξίας στην εργασιακή ζωή.

Η Μάριν υποστήριξε ότι το μειωμένο ωράριο είναι εφικτό αν αυξηθεί η παραγωγικότητα και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών ή τον στόχο της κυβέρνησης να φτάσει το ποσοστό απασχόλησης στη Φινλανδία τουλάχιστον στο 75% από το 73,7% που βρίσκεται τώρα.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης για επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, και τον στόχο να επιτύχει η Φινλανδία ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2035, καλώντας για πράσινες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία.