Φινλανδία: Ίσως και σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για την ένταξη στο NATO

Φινλανδία: Ίσως και σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για την ένταξη στο NATO

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας είναι πιθανό να ψηφίσει την Τρίτη για την πρόταση σχετικά με την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Σάουλι Νίνιστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση, αλλά εκκρεμεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, αν και αναμένεται να εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Η συζήτηση στο νομοθετικό σώμα ξεκίνησε τη Δευτέρα και η πρώτη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε έπειτα από 14 και πλέον ώρες, αφού οι βουλευτές έδωσαν 212 ομιλίες για το θέμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της ένταξης.

Νωρίς την Τρίτη, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να συμπράξει με την κυβέρνηση προτείνοντας στο Κοινοβούλιο την υποβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters.

«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της, Γιούσι Χάλα – Άχο στους δημοσιογράφους.

Η Βουλή θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος το απόγευμα, στο τέλος της οποίας θα γίνει ψηφοφορία για το θέμα, αν ένα μέλος αντιταχθεί στην πρόταση. Τουλάχιστον ένα μέλος είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι θα φρόντιζε να διενεργηθεί ψηφοφορία αν δεν το έκανε κανένας άλλος.