Φινλανδία: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με την Τουρκία

Φινλανδία: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με την Τουρκία

Μετά τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νίινιστο είπε ότι προτίθενται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, προσθέτοντας πως «ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα δεσμευτούμε για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως η Τουρκία θα δεσμευτεί για την ασφάλειά μας».

«Η Φινλανδία θα γίνει ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τόνισε για να συμπληρώσει ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει «ταχεία επικύρωση» της αίτησης, όπως αναφέρει το CNN.

«Η Φινλανδία είχε πάντα περήφανες και καλές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα δεσμευτούμε για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως η Τουρκία θα δεσμευτεί για την ασφάλειά μας.

Παίρνουμε την τρομοκρατία στα σοβαρά. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και είμαστε ενεργά Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε όλες τις ανησυχίες που μπορεί να έχει η Τουρκία σχετικά με την ένταξή μας με ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο. Αυτές οι συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο Νίινιστο αναφέρθηκε επίσης στο πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη χώρα του να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«[Στις] 24 Φεβρουαρίου, είπα ότι οι μάσκες έπεσαν και βλέπουμε μόνο τα ψυχρά πρόσωπα του πολέμου. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την Ευρώπη και το περιβάλλον ασφαλείας μας. Η Φινλανδία κάνει το βήμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει όχι μόνο τη δική της ασφάλεια, αλλά και για να ενισχύσει την ευρύτερη διατλαντική ασφάλεια. Όπως ο κ. Πρόεδρος [Μπάιντεν] είπε, το ΝΑΤΟ είναι αμυντικό, προστατεύει και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», είπε.