Φινλανδία: Δεν πρόκειται να πληρώσουμε το φυσικό αέριο σε ρούβλια

Φινλανδία: Δεν πρόκειται να πληρώσουμε το φυσικό αέριο σε ρούβλια

Η Φινλανδία δεν θα πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια παρά το αίτημα της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός -αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις- Τίτι Τουπουράινεν.

«Η στάση της Φινλανδίας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε σκληρές κυρώσεις...και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις και για το φυσικό αέριο», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. «Η πολιτική μας είναι απολύτως σαφής, δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια. Εναπόκειται στις εταιρείες να το κάνουν πράξη μέσα στο δικό τους συμβατικό πλαίσιο με τη ρωσική εταιρεία.»

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum, στην οποία το κράτος κατέχει μερίδιο 50,76%, δήλωσε την Πέμπτη πως η γερμανική θυγατρική της Uniper θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ για φυσικό αέριο τη ρωσική Gazprom μέσω του νέου μηχανισμού πληρωμών.

Η Τουποράινεν είπε ότι η Uniper πρέπει να τηρεί την ενεργειακή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. «Χρειαζόμαστε κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο ΕΕ για αυτό, ώστε στα μεμονωμένα κράτη-μέλη να μην υπάρχουν αντικρουόμενες ερμηνείες όταν πρόκειται για πληρωμή σε ρούβλια», είπε.