Φιλιππίνες: Ο γιος του εκλιπόντα δικτάτορα φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

Φιλιππίνες: Ο γιος του εκλιπόντα δικτάτορα φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

Ο γιος του εκλιπόντα δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος εμφανίζεται φαβορί στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2022, έχοντας προβάδισμα περισσότερων των 20 μονάδων έναντι του βασικού του αντιπάλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Ο Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ συγκέντρωσε το 53% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse Asia Survey μεταξύ 2.400 ατόμων, ενώ η συνυποψήφιά του για την αντιπροεδρία, η Σάρα Ντουτέρτε- Κάρπιο, κόρη του νυν προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ήταν πρώτη με 45%.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την 1η ως τις 6 Δεκεμβρίου, ρωτήθηκαν ποιον θα επέλεγαν για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα. Στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται ξεχωριστά.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 9 Μαΐου, με τον Ντουτέρτε να μην μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, βάσει του Συντάγματος.

Η οικογένεια Μάρκος, μια από τις πιο διάσημες δυναστείες των Φιλιππίνων, έχει διατηρήσει τις ισχυρές, πολιτικές της διασυνδέσεις και τη στήριξή της στην επαρχία Ιλόκος Νόρτε, που θεωρείται προπύργιό της.

Υπέρ του Μάρκος είναι η ισχυρή του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει κυρίως στόχο τους νέους, που αποτελούν το 50% των ψηφοφόρων και οι οποίοι δεν είχαν γεννηθεί όταν κυβερνούσε τη χώρα ο πατέρας του.

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μάρκος για την προεδρία, ο νυν αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέδο, συγκέντρωσε το 20% στην πρόθεση ψήφους, ενώ ο πρώην δήμαρχος της Μανίλας Φρανσίσκο Ντομαγόσο και ο πρώην πρωταθλητής του μποξ Μάνι Πακιάο συγκέντρωσαν 8% ο καθένας.

Το ποσοστό στήριξης του Μάρκος αποτελεί ρεκόρ για υποψήφιο πρόεδρο από τότε που η Pulse Asia άρχισε να κάνει δημοσκοπήσεις. Το προηγούμενο ρεκόρ το είχε καταγράψει ο Μπενίνο Ακίνο, ο οποίος σε δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2009 είχε συγκεντρώσει το 45% της πρόθεσης ψήφου. Τελικά αυτός κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2010.

Πολλές οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν στον Μάρκος να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές λόγω της καταδίκης του για φοροδιαφυγή. Εκπρόσωπος του Μάρκος έχει απορρίψει τις προσπάθειες αυτές ως προπαγάνδα.