Φιλιππίνες: Απαγόρευση απόπλου σε βορειοκορεατικό πλοίο

Φιλιππίνες: Απαγόρευση απόπλου σε βορειοκορεατικό πλοίο

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων απαγόρευσε τον απόπλου βορειοκορεατικού πλοίου, μετά τη διαπίστωση παραλείψεων σε θέματα ασφάλειας που εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχου οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

Ο έλεγχος διατάχθηκε από τη διοίκηση της ακτοφυλακής στη Μανίλα, καθώς το πλοίο συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα 31 πλοίων που υπόκεινται στις ενισχυμένες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων Jim Teng με χωρητικότητα εκτοπίσματος 6.830 τόνων. Είναι το πρώτο βορειοκορεατικό πλοίο που υφίσταται κυρώσεις, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σκληρότερων περιοριστικών μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, την Τετάρτη.

Τρεις αξιωματικοί της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων στον εντοπισμό εκρηκτικών πραγματοποίησαν χθες έρευνα στο πλοίο και έλεγξαν έγγραφα του πληρώματος. Το πλοίο έχει δέσει στον κόλπο Subic Bay, πρώην ναυτική βάση των ΗΠΑ που σήμερα χρησιμοποιείται ως εμπορικό λιμάνι, σύμφωνα με δηλώσεις διοικητή της ακτοφυλακής στο Ρόιτερς.

Η έρευνα δεν αποκάλυψε τίποτα το ύποπτο στο πλοίο ή στα 21 μέλη του πληρώματός του, παρά μόνο μικροπροβλήματα στο σύστημα πυρόσβεσης κα στον ηλεκτρικό εξοπλισμό του πλοίου, απαγορεύοντας τον απόπλου του, μέχρι την επίλυσή τους.

“Η διοίκησή μας, μας ενημέρωσε ότι το πλοίο υπόκειται στη λίστα των διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας και έτσι, έπρεπε να το ελέγξουμε εξονυχιστικά”, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής, ενώ το πλοίο με νηολόγιο Σιέρα Λεόνε εξακολουθούσε να ξεφορτώνει το φορτίο φοινικέλαιου που μετέφερε.

Στην περίπτωση που κάποιο πλοίο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής διεθνών περιορισμών ή κυρώσεων του ΟΗΕ, οι πλοιοκτήτες του θα έχουν δυσκολίες να το ασφαλίσουν, να το ανεφοδιάσουν με καύσιμα ακόμη και να επικοινωνούν με ξένα λιμάνια, επισημαίνουν ειδικοί στα ναυτιλιακά.

Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πλοία όπως το Jim Teng να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, καθώς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να εγκρίνουν ειδικό νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των κυρώσεων, υποστηρίζει άλλη νομική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ