Φιλελεύθερος 25-26 Απριλίου: Τρεις προσφορές βιβλίων και το 10ο ντοκιμαντέρ του Φρίντμαν

Φιλελεύθερος 25-26 Απριλίου: Τρεις προσφορές βιβλίων και το 10ο ντοκιμαντέρ του Φρίντμαν

Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του και το 10o DVD από τη σειρά του Milton Friedman κυκλοφορεί αυτό το σαββατοκύριακο 25-26 Απριλίου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία:

-Ludwig Von Mises-Το έργο του, η ζωή του, οι ιδέες του

-Η μικρή χώρα που μπορούσε-Μart Laar, ο Πρωθυπουργός που άλλαξε την Εσθονία από κομμουνιστικό σε φιλελεύθερο κράτος

-Τα θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας – Amonn Butler

Επίσης με τον Φιλελεύθερο αυτό το Σαββατοκύριακο το 10ο DVD της σειράς για την ελευθερία της επιλογής του Milton Friedman με τίτλο Πως να μείνουμε ελεύθεροι

Ludwig Von Mises

Από τους πατέρες  της αυστριακής οικονομικής σχολής

Το έργο του, η ζωή του, οι ιδέες του

Ο Ludwig von Mises ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους και κοινωνικούς στοχαστές του εικοστού αιώνα. Συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση της λειτουργίας του χρήματος, του πληθωρισμού και των οικονομικών υφέσεων, αντέκρουσε πειστικά τα σοσιαλιστικά επιχειρήματα και διατύπωσε μια ριζοσπαστική κριτική στις κυρίαρχες μεθοδολογίες για τη μελέτη των οικονομικών. Η πολυδιάστατη συνεισφορά του στην Αυστριακή Σχολή αποτέλεσε διανοητικό θεμέλιο και γνώμονα πολλών στοχαστών της ίδιας πνευματικής παράδοσης, όπως ο Friedrich Hayek, o Murray Rothbard και o Israel Kirzner.

Η μελέτη του Eamonn Butler για τον Ludwig von Mises παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του μεγάλου αυτού οικονομολόγου και επιβεβαιώνει την επικαιρότητά του και στη σημερινή εποχή. Πράγματι, ενώ η κλασική οικονομολογική σκέψη αποδείχθηκε ελλιπής ως προς την κατανόηση και την αντιμετώπιση της τελευταίας οικονομικής κρίσης, η αναλυτική σκέψη του Mises αποτελεί ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς. Επιπλέον, η Αυστριακή Οικονομική Σχολή προσφέρει μια έγκυρη εξήγηση της σταθερά μη ικανοποιητικής απόδοσης των κρατικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας.

Το εγχειρίδιο αυτό εξηγεί με τρόπο γλαφυρό τους σημαντικούς λόγους που το έργο του Mises θα πρέπει να απασχολήσει πολύ εντονότερα, όχι μόνο τους οικονομολόγους αλλά και τους πολιτικούς, κατακτώντας την κεντρική θέση που του αξίζει στον πυρήνα της οικονομικής σκέψης.

Mart Laar

Η μικρή χώρα που μπoρούσε

Ο πρωθυπουργός που άλλαξε την Εσθονία από κομμουνιστικό σε φιλελεύθερο κράτος

Λίγοι άνθρωποι είναι καταλληλότεροι να αφηγηθούν την εντυπωσιακή ιστορία της «μικρής χώρας που  μπόρεσε» από τον Mart Laar, δύο φορές πρωθυπουργό της Εσθονίας και πρωτεργάτη των δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έκαναν εφικτό το εσθονικό θαύμα. Το βιβλίο του Laar βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τα τεράστια προβλήματα της μετάβασης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε η Εσθονία να ολοκληρώσει αυτή την αλλαγή με τόση επιτυχία.

Eammon Butler

Tα θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας

Το βιβλίο του Eamonn Butler αποτελεί έναν συνοπτικό αλλά περιεκτικό οδηγό στο φιλελεύθερο όραμα μιας ελεύθερης, ευημερούσας, ανθρώπινης κοινωνίας. Με απλή και κατανοητή γλώσσα, ο Butler εκθέτει τις βασικές αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς μιας ελεύθερης κοινωνίας, διατυπώνει και εξηγεί τα κυριότερα επιχειρήματα υπέρ τους, αναδεικνύει τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο και κάνει πολύτιμες υποδείξεις για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι αρχές της ελευθερίας εκεί όπου είναι ακόμα τελείως ή εν μέρει απούσες.

DVD

Πως να μείνουμε ελεύθεροι

Milton Friedman

Η ελευθερία της επιλογής

Μέρος 10

Οι δημοκρατίες μόνο πρόσφατα έχουν θεωρηθεί επιθυμητές. Ιστορικά, υπήρχε ο φόβος ότι οι δημοκρατίες πάντα αυτοκαταστρέφονται όταν οι πολίτες ξεχνούν ότι δεν μπορείς να εξαλείψεις την ανέχεια και τη δυστυχία μέσω της νομοθεσίας, και επιμένουν σε κρατικές δράσεις που χρεοκοπούν υλικά και ηθικά το έθνος τους. Ο Φρίντμαν εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα αυτό το αποτέλεσμα και πώς μπορούν να συνεχίσουν να το αποφεύγουν. Αυτό το επεισόδιο περιλαμβάνει μια συνέντευξη του δρα Φρίντμαν από τον Λόρενς Ε. Σπίβακ.