Φιάσκο με τις προκριματικές στην Άιοβα - Καθυστερούν τα αποτελέσματα

Φιάσκο με τις προκριματικές στην Άιοβα - Καθυστερούν τα αποτελέσματα

Η κατάρρευση των τεχνολογικών συστημάτων το βράδυ της Δευτέρας στην Αϊόβα προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των προεκλογικών επιτελείων των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενθαρρύνοντας όσους πόνταραν πολιτικά στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των τοπικών συνελεύσεων κατά τον πρώτο προκριματικό γύρο για το 2020.

Η επικοινωνία μεταξύ των εκπροσώπων των επιτελείων εξελίχθηκε σε πρόκληση, καθώς ένας βοηθός ενός υποψηφίου δήλωσε ότι το κόμμα “κρέμασε τις προεκλογικές εκστρατείες,” όταν δέχθηκε πιέσεις για την γνωστοποίηση της ώρας δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Η πρώτη ψηφοφορία στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα μετατράπηκε χθες, Δευτέρα, σε φιάσκο απουσία επίσημων αποτελεσμάτων, κάτι που ώθησε τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να διεκδικήσει τη νίκη έναντι του μετριοπαθούς Πιτ Μπούτιτζετζ στην κούρσα για να επιλεγεί ο μελλοντικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ντ. Τραμπ: Καταστροφή οι προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών

Μια πραγματική «καταστροφή» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιου προέδρου από τους Δημοκρατικούς.

«Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς κυβέρνησαν την χώρα. Θυμηθείτε την ιστοσελίδα για το Obamacare που κόστισε 5 δισ. δολάρια, που έπρεπε να είχε κοστίσει το 2% αυτού του ποσού. Ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να διεκδικήσει μια πολύ μεγάλη νίκη στην χτεσινή αναμέτρηση στην Αϊόβα είναι ο Τραμπ», έγραψε ο αμερικάνος πρόεδρος στο Twitter.

Πρωτιά για τον Μπέρνι 

«Αϊόβα, εξέπληξες τη χώρα», είπε χθες το βράδυ ο νεαρός «Δήμαρχος Πιτ», άγνωστος στη διεθνή σκηνή πριν από έναν χρόνο ακόμη, σε μια πολύ επιθετική ομιλία στην οποία δήλωσε «νικητής». «Απόψε μια απίθανη ελπίδα έγινε αναντίρρητη πραγματικότητα», δήλωσε αυτός ο πρώην δήμαρχος μιας μεσαίας πόλης της Ιντιάνα, ο οποίος ελπίζει ότι στα 38 του έκανε την έκπληξη για να αναλάβει την ηγεσία του μετριοπαθούς στρατοπέδου.

Ο Μπέρνι Σάντερς, 78 ετών, κήρυκας της αριστερής πτέρυγας, δήλωσε κι αυτός ότι είχε μια «πολύ πολύ ωραία επιτυχία», όπως το προέλεγαν οι δημοσκοπήσεις σ' αυτή την πρώτη Πολιτεία που ψηφίζει. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύκτας τα δικά της μερικά δεδομένα που αφορούσαν το 40% των εκλογικών τμημάτων «εξαιτίας της ανικανότητας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αϊόβα να δημοσιεύσει αποτελέσματα» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Τα στοιχεία αυτά φέρουν τον «Μπέρνι» επικεφαλής με 28,62% μπροστά από τον Πιτ Μπούτιτζετζ (25,71%) και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18,42%), η οποία ανήκει επίσης στην αριστερά του κόμματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι ποσοστό μόλις 35% των αποτελεσμάτων έχουν ενσωματωθεί και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. “Στην ουσία δεν έχουν επιβεβαιωμένα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Έτσι, δεν θα μάθουμε τίποτα μέχρι κάποια ώρα την Τρίτη,” παρατήρησε ο ίδιος.

“Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πως [θα γνωστοποιηθούν] τα αποτελέσματα,” δήλωσε η Ανίτα Νταν, υψηλόβαθμη σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν. Είμαστε πολύ ανήσυχοι, όπως και άλλα προεκλογικά επιτελεία για αυτά που είναι ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσουν. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Πρόκειται για ολική κατάρρευση,” πρόσθεσε η ίδια.