Φεύγουν για Γαλλία 350 ασυνόδευτα παιδιά και 400 αιτούντες άσυλο

Φεύγουν για Γαλλία 350 ασυνόδευτα παιδιά και 400 αιτούντες άσυλο

Μέσα στον Ιούλιο ξεκινά από την Ελλάδα η πρώτη ομάδα 50 ανήλικων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν στην Γαλλία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμη 300 ασυνόδευτα παιδιά, στο πλαίσιο επέκτασης της συμφωνίας που ήδη υπάρχει με το Παρίσι να υποδεχθεί το προσεχές διάστημα 400 αιτούντες άσυλο που σήμερα βρίσκονται στην χώρα μας.

Κατά την σημερινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην κ. Patrick Maisonnave, επιβεβαιώθηκε επίσης η απόφαση να αυξηθεί η γαλλική συμμετοχή στις αποστολές Frontex στην Ελλάδα, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του Γάλλου Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Laurent Nuñez.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διαδικασίες εξέτασης των προς μετεγκατάσταση αιτούντων, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Maisonnave υπογράμμισαν, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση με την Γαλλία πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσης τους. Το μέτρο αφορά  μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.  

Όσον αφορά στις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες: αποτελεσματική αλληλεγγύη - δίκαιη κατανομή βάρους - αποτελεσματικές επιστροφές - καταπολέμηση δικτύων διακινητών. 

Μετά την συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο Μεταναστευτικό».

Από πλευράς του, ο Γάλλος Πρέσβης, κ. Patrick Maisonnave, δήλωσε:

«Η κρίση του κορονοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».