7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Φερχόφστατ για εμπορική συμφωνία για το Brexit: Μια αποτυχία και για τις δύο πλευρές

Φερχόφστατ για εμπορική συμφωνία για το Brexit: Μια αποτυχία και για τις δύο πλευρές
Shutterstock

Οι Ευρωβουλευτές επικύρωσαν σήμερα την εμπορική συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επετεύχθη τον Δεκέμβριο μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και ενίοτε αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και παρατεταμένης δυσπιστίας καθώς η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ μετά από 47 χρόνια.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής του κόμματος Renew Europe Γκι Φερχοφστατ ο οποίος έγραψε στο Twitter «Η πρώτη εμπορική συμφωνία στην ιστορία που θέτει εμπόδια και άρση ελευθεριών. Μια αποτυχία και για τις δύο πλευρές, αλλά καλύτερα από το τίποτα».

«Αυτό είναι ένα διαζύγιο. Είναι μια προειδοποίηση, το Brexit. Είναι αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να διδαχθούμε από αυτό. Γιατί το 52% των Βρετανών ψήφισαν εναντίον της Ευρώπης; Το καθήκον μας είναι να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τη βούληση του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στους βουλευτές, οι οποίοι τον επευφήμισαν για το έργο του.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η εμπορική συμφωνία έδωσε σε κάθε πλευρά εργαλεία - επίλυση διαφορών και πιθανή επιβολή δασμών - για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εάν είναι απαραίτητο», είπε στην αρχή της συζήτησης.

Aφότου το ευρωκοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως, οι 27 χώρες της ΕΕ αναμένεται να επισφραγίσουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια, το μπλοκ θα ενημερώσει τη Βρετανία και η εμπορική συμφωνία θα συναφθεί επίσημα.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης ένα συνοδευτικό ψήφισμα 17 σελίδων, αποκαλώντας το Brexit ως «ιστορικό λάθος» και προτρέπουν την Επιτροπή να συνεχίσει τη νομική της δράση κατά του Λονδίνου.

Το κείμενο αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει επίσης τη λύπη του για το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, χωρίς συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ή ανταλλαγών φοιτητών, επισημαίνοντας ότι οι ευκαιρίες για την οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες της Βρετανίας «μειώνονται σε μεγάλο βαθμό».