Fed: «Στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου του πληθωρισμού για τη στήριξη της οικονομίας

Fed: «Στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου του πληθωρισμού για τη στήριξη της οικονομίας

Την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ της οποίας άξονας είναι η"στοχευμένη" υπέρβαση του ορίου 2% του πληθωρισμού.

Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση του ως «ισχυρή αναβάθμιση» κάτι που σημαίνει ότι στο εξής η FED ακολουθεί μια στρατηγική βάση της οποίας η υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον θα είναι ανεκτή ή ακόμη και σκόπιμη.

Σύμφωνα με αναλυτές η αλλαγή πολιτικής μπορεί να λάβει διάφορες μορφές - όπως μια δέσμευση να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% -όχι με ακρίβεια-, αλλά κατά μέσο όρο μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ετών, έτσι ώστε όταν υποχωρεί κάτω του στόχου να μπορεί να ακολουθήσει μια ανάλογη υπέρβασή του.

Στην πραγματικότητα, ο Πάουελ όπως σημειώνει το δίκτυο CNBC, ακολουθεί την αντίστροφη τακτική σε σχέση με την αντίστοιχη του Πωλ Βόλκερ, όταν εξουδετερώθηκε ο πληθωρισμός στη δεκαετία του 1980.

Ο Πάουελ προγραμματίζει ενόψει της διάσκεψης της FED τον Σεπτέμβριο, μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του πληθωρισμού εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της, καθώς σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο χαμηλός πληθωρισμός, αντανακλά μια «αργή» οικονομία και ένα κατώτερο επίπεδο ζωής