FED: Αρχή του τέλους ο Νοέμβριος για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης

FED: Αρχή του τέλους ο Νοέμβριος για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε ομόφωνα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η άμεση περιστολή στις μηνιαίες αγορές ομολόγων των 120 δισ. δολ. θα είναι της τάξης των 15 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος το 2022.

Απαντώντας στις ανησυχίες των αγορών για τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, η FED επανέλαβε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί παροδικό φαινόμενο και για αυτό δεν απαιτείται άμεση αύξηση των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με την FED, τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα, ωστόσο οι παράγοντες που πυροδοτούν την άνοδο των τιμών, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι είναι παροδικοί και θα μετριαστούν.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2022 βλέπει τη μείωση του πληθωρισμού ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουλ, αποδίδοντας την αύξηση των τιμών σε παράγοντες όπως οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ψαλίδι» 15 δισ. δολ. τον μήνα 

 

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. δολ. τον μήνα, χάρη στη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία.

Η απόφαση προβλέπει ανάλογες μειώσεις κάθε μήνα, ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν αποκλείονται αναπροσαρμογές, αν χρειαστεί, εξαιτίας τυχόν αλλαγών στις συνολικές εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της FED αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η FED είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι η οικονομία να σημειώσει «ουσιαστική» πρόοδο με βασικό στόχο τον σταθερό πληθωρισμό στο 2% και την υγιή αγορά εργασίας.

Αντιδράσεις στην ΕΕ - Δηλώσεις Λαγκάρντ

 

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της FED.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP), ενώ για την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση το επόμενο έτος.