Fed: Αντιμέτωπη με το χάος σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών διοικήσεων

Fed: Αντιμέτωπη με το χάος σε επίπεδο πολιτειών και τοπικών διοικήσεων

Νέες περιπέτειες για τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς συνεχίστηκε χτες, Δευτέρα, η κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας, παρά τις παρεμβάσεις Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων.

Λίγο πριν το καμπανάκι της έναρξης  της εβδομάδος για τη Wall Street, με νέα αιφνιδιαστική παρέμβαση η Federal Reserve ανήγγειλε ότι θα αγοράσει απεριόριστη ποσότητα κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων για να στηρίξει την αγορά. 

Δηλαδή τι έκανε  η Fed;  Aνακοίνωσε πως θα αγοράσει όσα assets « χρειάζεται» έναντι να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά το κόστος δανεισμού. Στόχος ήταν να μαζευτούν οι απώλειες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street  καθώς τα παράγωγα στον S&P είχαν ήδη γράψει την επόμενη στήριξη, τις 2172 μονάδες, το δεύτερο δυνατό οχυρό μετά την απώλεια των 2638 μονάδων.

Ο  λόγος της πτώσης των futures ήταν ότι την Κυριακή δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Γερουσία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών για την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι Δημοκρατικοί διαφώνησαν ισχυριζόμενοι πως η βοήθεια είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο να υποστηριχθεί η Wall Street παρά η πραγματική οικονομία και οι εργαζόμενοι. Η διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων άγχωσε τους επενδυτές, καθώς γεννάει αμφιβολίες κατά πόσο η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί συντονισμένα και άμεσα την κρίση του Covid-2019.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που η ηχηρή παρέμβαση της Fed, παρά το γεγονός ότι οδήγησε σε αλλαγή κατεύθυνσης  τις προσυνεδριακές συναλλαγές, δεν μπόρεσε να συντηρήσει την ανοδική αντίδραση, με τους δείκτες να ξαναγυρνούν αρνητικοί, καταγράφοντας  ισχυρές απώλειες.

Γη και ύδωρ από τη FED

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι η χτεσινή παρέμβαση της Fed είναι μια από τις πολλές,  που συνθέτουν ένα τεράστιο πλέον γαϊτανάκι.

Επειδή ο λογαριασμός κινδυνεύει να χαθεί, καθώς η μια ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη, πάμε να δούμε συγκεντρωτικά τις  παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, πέραν της μείωσης των επιτοκίων στις 15 Μαρτίου στο μηδέν, των ενέσεων στην αγορά repos και της υιοθέτησης ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης,  το οποίο προφανώς θα ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικά ανακοινωθέν ποσό των 700 δισ.δολαρίων.

 Στόχος αυτής της καταγραφής είναι να αναδείξουμε το μέγεθος των  παρέμβασεων, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί σωστά η αδυναμία των αγορών να δώσουν πάραυτα μια ουσιαστική αντίδραση.

Ξεκινάμε από την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας για  πολλά νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να διατηρηθεί η  ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις που έχουν πληγεί από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηριχθεί κατά 30 δισ. δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος του υπουργείου Οικονομικών. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα η νομισματική αρχή αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν επιθετικές προσπάθειες για να περιοριστούν οι απώλειες στις θέσεις απασχόλησης και στα εισοδήματα. Ως εκ τούτου η Fed σύντομα αναμένεται να  ανακοινώσει την θέσπιση ενός δανειακού προγράμματος για τις επιχειρήσεις της Main Street προκειμένου να στηρίξει τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνδράμοντας στις προσπάθειες του Οργανισμού Μικρών Επιχειρήσεων (Small Business Administration). 

Στις 17 Μαρτίου η  Federal Reserve προχώρησε επίσης σε μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση  που έπεσε «στα ψιλά γράμματα» των ειδήσεων. Έθεσε σε εφαρμογή προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ -swap lines- με άλλες εννέα ξένες Kεντρικές Tράπεζες προκειμένου να βοηθήσει να μετριαστεί η πίεση στις χρηματοοικονομικές αγορές εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.  Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε συμφωνίες ανταλλαγής συνολικού ύψους 60 δισ.δολαρίων με τις Κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, Βραζιλίας, Νότιας Κορέας, Μεξικού, Σιγκαπούρης και Σουηδίας και συμφωνίες συνολικού ύψους 30 δισ.δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας.  Οι συμφωνίες έχουν διάρκεια έξι μηνών, ενώ στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Fed έχει ήδη ανάλογες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις 20 Μαρτίου η Fed διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς assets, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράζει και χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης τα οποία εκδίδουν Πολιτείες, δήμοι και κομητείες ανά τις ΗΠΑ. Μέχρι τότε  η Fed είχε περιοριστεί στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και ενυπόθηκων χρεογράφων, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη ρευστόστητα. Καθώς όμως η αγορά χρέους των τοπικών διοικήσεων στις ΗΠΑ σχεδόν κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, μιας και οι  επενδυτές κάθε άλλο παρά διαθέσιμοι ήταν να αγοράσουν χρέος μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να αναλάβει για άλλη μια φορά δράση, δικαιολογώντας την απόφαση της με τον ισχυρισμό ότι ο στόχος της είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της λειτουργικότητας στις χρηματαγορές σε πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο. 

Το πρόγραμμα αγορών θα λειτουργήσει μέσω του Money Market Mutual Fund Liquidity Facility,  που αποτελεί διεύρυνση ενός μηχανισμού που είχε χρησιμοποιηθεί την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.  Να σημειώσουμε πάντως για την ιστορία, ότι εκείνη την εποχή, δεν είχε χρειαστεί οι αγορές της Fed να επεκταθούν στα ομόλογα των φορέων της τοπικής διοίκησης. 

 Η νέα κρίση του Covid-2019 όμως προκάλεσε τέτοιο χάος σε επίπεδο Πολιτειών και τοπικών διοικήσεων που η παρέμβαση της κρίθηκε απαραίτητη.

Η τεχνική εικόνα

Μετά από αυτή τη σύντομη αναφορά των κάτι παραπάνω από κολοσιαίων παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατανοούμε ότι η απουσία ουσιαστικής αντίδρασης από τους βασικούς δείκτες της Wall Street, είναι μια εκωφαντική δήλωση, ότι οι συνέπειες του lockdown της οικονομίας λόγω της επιδημίας είναι πολύ ευρύτερες και μεγαλύτερες από τις κρίσεις προηγούμενων δεκαετιών. 

Η μητέρα των αγορών S&P θα πρέπει τεχνικά να κρατήσει αν μη τι άλλο τις 2260 μονάδες στο κλείσιμο του μήνα και κατόπιν να απομακρυνθεί των 2450 μονάδων, έναντι τεχνικά να μην ενεργοποιηθούν νούμερα κάτω από την στήριξη των 2170 μονάδων, με τις τρεις πρώτες στηρίξεις στις 2025, 1812 και 1705 μονάδες.  Το ανοδικό της κανάλι αποκαθίσταται όταν επανακτήσει τη ζώνη των 2520-2630 μονάδων. 

Προς το παρόν η ποιότητα και η έκταση των αντιδράσεων δεν μας δίνει πάρα πολλές ελπίδες ότι η ταλαιπωρία κάπου εδώ τελειώνει.


 

Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.