FDA: Δεν θα απαιτείται έγκριση για εμβόλια που έχουν τροποποιηθεί για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

FDA: Δεν θα απαιτείται έγκριση για εμβόλια που έχουν τροποποιηθεί για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δε θα απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν νέα αίτηση για έγκριση των εμβολίων που έχουν τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊου, τονίζοντας ότι θα δεχθεί μικρές κλινικές μελέτες για την ενημέρωση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Η FDA εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα απαιτήσει μελέτες ανοσογονικότητας, οι οποίες δείχνουν εάν τα αντισώματα που παράγονται από ένα εμβόλιο μπορούν να αντιμετωπίσουν το νέο στέλεχος, αρκεί το εμβόλιο να παράγεται από τον ίδιο κατασκευαστή με τον ίδιο τρόπο.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι ανησυχούν ότι ο ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταλλαχθεί αρκετά ώστε τα υπάρχοντα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά.

Την Κυριακή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εντοπίσει 1.661 περιπτώσεις της παραλλαγής Β.1.1.7 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οργανισμός έχει εντοπίσει 22 κρούσματα του στελέχους Β.1.351 από τη Νότια Αφρική, καθώς και πέντε κρούσματα Ρ.1, μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία.

Η FDA ενέκρινε τα εμβόλια των Pfizer και Moderna για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο, με τις δυο εταιρείες να ανακοινώνουν έκτοτε σχέδια για τροποποίηση των σκευασμάτων τους για να στοχεύσουν τις νέες παραλλαγές.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta