FAZ: «Φωτιά και νόμοι» στην Ελλάδα - Οι αλλαγές προσώπων δεν βελτιώνουν τις ελλείψεις

FAZ: «Φωτιά και νόμοι» στην Ελλάδα - Οι αλλαγές προσώπων δεν βελτιώνουν τις ελλείψεις

Οι διαρθρωτικές ελλείψεις της Ελλάδας στο πεδίο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών δεν έχουν ξεπεραστεί συμπεραίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία επανέρχεται στο θέμα των εθελοντών πυροσβεστών, με εκτενές άρθρο της με τίτλο «Φωτιά και νόμοι».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραιτήσεις σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η FAZ εκτιμά ότι «οι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων για την δήθεν κακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, την ελλιπή επικοινωνιακή διαχείρισή της μετά την πυρκαγιά. Οι αλλαγές προσώπων όμως δεν βελτιώνουν διόλου τις διαρθρωτικές ελλείψεις στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Επιγραμματικά οι ελλείψεις συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών, παρότι απαιτείται αποκέντρωση. Επί της ουσίας αυτό οφείλεται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος και του -σε πρώιμη ακόμη φάση ανάπτυξης- εθελοντικού σώματος. Παρότι ένα καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο εθελοντών θα βοηθούσε και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, οι τελευταίοι το βλέπουν διαφορετικά και αντιλαμβάνονται τους ερασιτέχνες περισσότερο σαν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με την FAZ, «πέρα από τα εθελοντικά σώματα πυροσβεστών, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι 'εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού σώματος […], με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να χρονολογείται από το 1991. Υπάγονται άμεσα στο επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα και μπορούν μετά από κάποιο διάστημα να προσληφθούν σε αυτό μόνιμα. 'Πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις' σχολιάζει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος είναι συχνά συγγενείς των πυροσβεστών, οι οποίοι γίνονται με αυτό τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι».