FAZ: Ελλάδα με... προνόμια Γερμανίας

FAZ: Ελλάδα με... προνόμια Γερμανίας

H έκδοση ελληνικού ομολόγου τρίμηνης διάρκειας με το ιστορικό επιτόκιο του μείον 0,02% προκάλεσε εντύπωση και στο εξωτερικό, με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine να τονίζει σε δημοσίευμά της πως «οι Έλληνες παίρνουν χρήματα για τα χρέη τους», σημειώνοντας πως αυτό μέχρι τώρα ήταν προνόμιο χωρών, όπως η Γερμανία, που είχαν την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται: «Σημαίνει ότι όλα πάνε και πάλι καλά στην Ελλάδα; Αντικατοπτρίζουν τα αρνητικά επιτόκια ότι βελτιώθηκε αισθητά η θέση της χώρας; Η μεγάλη μείωση των αποδόσεων είναι το αποτέλεσμα εξέλιξης σε ολόκληρο τον χώρο του ευρώ λόγω της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης» και ο ίδιος απαντά πως «από αυτό το κλίμα επωφελείται και η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία, η οποία ανήκει επίσης στις ασθενείς χώρες της Ευρώπης. Αλλά οι αποδόσεις μειώνονται και λόγω της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που υποσχέθηκε μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και ελκυστικό περιβάλλον για ξένους επενδυτές».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «αυτό υποδηλώνουν οι μειώσεις φόρων και η ιδιωτικοποίηση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας. Είναι και το μεγαλύτερο πρότζεκτ της χώρας που μπλόκαρε επί χρόνια η προηγουμένη κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα».

Τέλος, ο συντάκτης τονίζει πως «τίποτα δεν δείχνει ότι οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων θα αυξηθούν και πάλι», επισημαίνοντας ωστόσο στους επενδυτές ότι «θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αυτό το επίπεδο δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας», υπενθυμίζοντας το μεγάλο χρέος της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις.